Flere hundrede afviste somaliere venter på hjemsendelse

Ved udgangen af 2014 ventede i alt 249 afviste somaliske asylansøgere på at blive sendt hjem, skriver Rigspolitiet i sin nye udsendelsesrapport, der blev fremlagt onsdag.

Torsdag skriver Information så, at fire er blevet sendt hjem. Det var ifølge avisen første gang i flere år, det lykkedes Danmark at tvangsudsende afviste asylansøgere til Somalia.

Rigspolitiet skriver, at det sydlige og centrale Somalia gennem mange år har været præget af krig og konflikt, og derfor har det ikke været muligt tvangsmæssigt at udsende til andre områder i Somalia end Somaliland.

Men på baggrund af den forbedrede sikkerhedssituation i Somalia og dannelsen af en somalisk regering er der i 2014 arbejdet på at skabe forudsætningerne for tvangsmæssige udsendelser i Somalia, skriver Rigspolitiet i redegørelsen.

I september 2014 holdt en delegation med repræsentanter fra Justitsministeriet og den danske ambassade i Nairobi og somaliske ministre og højtstående embedsmænd møde i Mogadishu.

Her meddelte de somaliske myndigheder, at man vil overholde sine forpligtelse til at tage imod sine egne statsborgere.

22. oktober 2014 modtog Justitsministeriet en såkaldt principiel accept til at sende fem personer hjem - med mulighed for flere, skriver Rigspolitiet.

Det står ikke klart, hvad Danmark har aftalt med de somaliske myndigheder, da hverken Rigspolitiet, der står for den praktiske gennemførelse af udsendelser, eller Justitsministeriet vil gå i detaljer om sagen, skriver Information.

Ministeriet vil kun oplyse, at "Danmark har et nært samarbejde med de somaliske myndigheder om udsendelse. Efter somalisk ønske sker samarbejdet i fortrolighed".

Et stort antal afviste asylansøgere blev sendt hjem i 2014. I alt 599 viser Rigspolitiets nye udsendelsesredegørelse. Det er det tredjehøjeste antal udsendelser i de seneste 10 år.

De fleste af de afviste asylansøgere er udsendt til Afghanistan, Serbien og Kosovo.

/ritzau/

Dagens Gossip