Flere hundrede blev ofre for indbruds-bagmænd

Sagen om cirka 120 indbrud begået på bestilling af en serbisk bagmand fra Humlebæk har et usædvanligt stort antal ofre.

Det fastslår senioranklager Jakob Buch-Jepsen efter fredagens dom i Østre Landsret.

- Der findes en hel del tyvekoster, som ikke har noget gerningssted, så lavt sat kommer vi nok op på 150 til 200 indbrud i alt, siger han.

- Og hvis vi går ud fra, at der i mange tilfælde er mere end én person i husstanden, er flere hundrede mennesker blevet berørt, konstaterer senioranklageren.

Mange af disse familier har mistet smykker og andre ting, som har en særlig affektionsværdi.

Steva Boc arbejdede ud fra en forretningsmodel, konstaterer landsretten i dommen, som omtaler de tilrejsende grupper af tyveknægte for medarbejdere.

Hverken Boc eller hans håndlanger Ioan Lascu kom med tydelige reaktioner ved domsafsigelsen.

De vil nu forsøge at indbringe dommene på syv og seks års fængsel for Højesteret, meddeler deres forsvarere, advokat Thorkild Høyer og advokat Anders Boelskifte. Det kræver dog en tilladelse fra Procesbevillingsnævnet.

Senioranklageren er meget tilfreds med dommen. Den kan måske få en præventiv virkning, mener han.

- Den sender et kraftigt signal til organiserede indbrudskriminelle - at det straffes rigtigt hårdt i Danmark. Dommen er også et udtryk for, at man fra politisk side har gennemført strafskærpelser, siger Jakob Buch-Jepsen.

Sagen er opklaret af specialgruppen Task Force Indbrud, som har brugt aflytninger, observationer og andre midler i en særdeles grundig efterforskning.

Den har blandt andet involveret samarbejde med tysk politi. Der skete således også ransagninger i Berlin, da politiet gik i aktion i maj 2012.

I Berlin er Bocs onkel og fætter tiltalt for hæleri, fordi de skal have aftaget sølv og guld fra Danmark.

I øvrigt er Bocs mor af Retten i Helsingør blevet idømt fængsel i et år og tre måneder for hæleri.

Steva Boc har nægtet sig skyldig. Det guld og sølv, man fandt hjemme hos ham, måtte stamme fra loppemarkeder, har han sagt. Og Ioan Lascu har kun erkendt sig delvist skyldig.

/ritzau/

Dagens Gossip