Flere hundrede irakere dræbt under blodig ramadan

Efter en lang dags faste havde Bagdads beboere netop bevæget sig ud på gaderne for at møde familie og venner på millionbyens caféer, da 12 kraftige bilbomber med øresønderrivende brag skabte skræk og rædsel - og efterlod 67 døde mænd, kvinder og børn på gaderne.

Ramadanen er muslimernes hellige måned, men i den sekteriske voldsspiral, der plager Irak, udnytter terroristerne netop ramadanen til at ramme modparten så hårdt som muligt. Lørdagens bilbomber i Bagdad eksploderede i travle forretningsgader på et tidspunkt, hvor folk samles efter aftenmåltidet iftar, der markerer afslutningen på dagens faste.

Ifølge nyhedsbureauet AFPs opgørelse er der i løbet af ramadanens første 12 dage blevet dræbt 334 personer i Irak. Der er 10 dage tilbage, og fortsætter volden, vil juli blive den foreløbig mest blodige måned i 2013.

Angrebene er fortsat søndag, hvor tre personer blev dræbt og 10 såret ved to bombesprængninger nær en militærbase nord for Bagdad, mens en bombe i et hus i byen Besmayah dræbte to personer og sårede fire, alle fra samme familie.

AFP har søndag været på gaden i Bagdad, hvor befolkningen skyder skylden for den tiltagende vold på den irakiske regering.

»Det er en tegneserieregering, og dens sikkerhedsstyrker kan ikke engang beskytte sig selv, for slet ikke at tale om folket,« siger en mand til AFPs reporter.

»Irakerne bliver kun beskyttet af Gud, for politikerne bekymrer sig udelukkende om deres poster og personlige interesser,« siger en anden.

Lørdagens koordinerede angreb var rettet mod kvarterer, der primært bebos af shiamuslimer, og derfor er gerningsmændene formentlig fra Iraks sunnimuslimske mindretal.

Sunnierne sad på magten i Irak under Saddam Hussein, men føler sig i stigende grad marginaliseret under det nye styre, der domineres af shiitter.

Dagens Gossip