Flere indvandrerbørn lever i fattigdom

Selvom indvandrere og efterkommere udgør et mindretal af den danske befolkning, udgør deres børn et flertal blandt fattige børn i Danmark, skriver Ugebrevet A4.

Ifølge de seneste tal var 6.800 børn af indvandrere eller efterkommere i 2011 fattige. Til sammenligning var kun 5.200 danske børn fattige.

Det fremgår af et nyt notat, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har udarbejdet for Ugebrevet A4. Det viser, at fattigdommen blandt børn var stigende op igennem 00'erne, og at den i særdeleshed har fået tag i indvandrerbørnene. Således var hver syvende fattig i Danmark i 2011 barn af en indvandrer eller en efterkommer.

AE har anvendt den nye fattigdomsgrænse, der blandt andet kræver, at man er fattig tre år i træk, til beregningerne.

Formanden for Børnerådet, Per Larsen, er fortørnet over situationen:

- Det er ganske forfærdeligt, at vi har så mange fattige børn af indvandrere og efterkommere, når vi sammenligner med danske fattige. Det er nogle tal, der bør give anledning til dyb overvejelse rundt omkring. Det her, det kan vi sgu ikke være bekendt, siger han.

At indvandrerbørnene dominerer fattigdomsgruppen er et relativt nyt fænomen. I 2001 var gruppen af fattige danske børn tre gange så stor som gruppen med fattige indvandrerbørn. Men i 2006 tippede balancen, og der blev flere fattige børn med indvandrerbaggrund end danske.

Professor i økonomi Torben M. Andersen, der var formand for regeringens ekspertudvalg for fattigdom, der for kort tid siden fastlagde Danmarks første officielle fattigdomsdefinition, har tre bud på, hvorfor der er kommet flere fattige børn fra 2001-2011.

- Den ene er en demografisk forklaring. Der kom i perioden især flere efterkommere, og det forklarer en del af det. Dernæst blev der i perioden indført fattigdomsydelser, og det rammer i særdeleshed indvandrere og efterkommere. Det slår igennem her. Og sidst er der en generel stigning i antallet af fattige hen over hele perioden, som afspejler, at når dele af samfundet bliver rigere, opstår en større spænding i samfundet, siger han.

Venstre stod i 00'erne bag indførslen af starthjælp og kontanthjælpsloft, som eksperter beskylder for at bidrage til børnefattigdommen. Efter at S-R-SF-regeringen afskaffede de nævnte ydelser efter valget i 2011, har Venstre igen og igen pointeret, at partiet vil genindføre ydelserne, når partiet kommer i regering.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip