Flere kræftpatienter kommer i behandling til tiden

Skrevet af admin

29/02/2016

Dagens topnyheder

Flere danskere bliver udredt og behandlet for kræft til tiden.

Det viser de seneste tal for de såkaldte kræftpakkeforløb, der beskriver, hvor lang tid der må gå fra en patient bliver henvist fra sin praktiserende læge med en mistanke om kræft, til patienten begynder sin behandling for sygdommen.

Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at 84 procent kom i gang med et kræftpakkeforløb til tiden i fjerde kvartal 2015. Tallet skal dog tages med forbehold for senere efterregulering.

Tallene for de tre andre kvartaler har svinget mellem 83 og 85 procent før efterregulering.

- Det er en glædelig udvikling, at flere og flere kommer i hurtigere behandling. Det er godt, for jo hurtigere behandling, jo større er chancen for at overleve kræftsygdom, siger formand for Danske Regioners sundhedsudvalg Ulla Astman (S).

I 2014 var tallene et par procentpoint lavere, og i 2013 var de sammenlignelige tal hele ti procentpoint lavere.

De nye kvartalstal er ifølge Ulla Astman ekstra positive, fordi antallet af patienter til kræftpakkeforløbene samtidig steg med ti procent.

- Det betyder jo så, at selv om der er kommet flere patienter i pakkeforløb, så er det ikke gået ud over overholdelsen af tidsfrister, siger formanden for regionernes sundhedsudvalg.

Ulla Astman tvivler dog på, at man nogensinde får alle i udredning og behandling til tiden, så man når op på 100 procent.

- Vi kommer nok aldrig op på 100 procent, fordi nogle patienter har andre sygdomme og særlige komplicerede sygdomsforløb, der gør, at der vil være afgivelser fra standardforløbstiderne, siger Ulla Astman.

Hun peger også på, at regionerne har en udfordring i forhold til at skaffe tilstrækkeligt mange speciallæger, særligt inden for urinvejsområdet.

De kræftpatienter, der må vente længst tid på behandling, er netop patienter inden for urinvejsområdet, det vil blandet sige patienter med blærekræft. Patienter med modermærke- og hovedhalskræft kommer hurtigst i behandling.

Omkring 35.000 danskere får hvert år konstateret kræft.

/ritzau/