Flere kvinder end præster i Irans nye parlament

Irans nye parlament vil have flere kvinder end præster, når de folkevalgte mødes til den første samling efter valget. Det er historisk i Den Islamiske Republik, hvor præsident Hassan Rouhanis tilhængere sikrede sig en klar sejr over yderliggående kandidater.

- For første gang har vi 18 kvinder i nationalforsamlingen. Det er en rekord, som gør os virkelig glade, siger Rouhani efter parlamentsvalgets anden runde.

Roushani siger på sit første pressemøde efter parlamentsvalgets anden runde fredag, at antallet af kvinder er fordoblet fra ni til 18.

I vestlig målestok er det et beskedent antal i en forsamling med 290 folkevalgte. Men udover at være en rekord i Iran, hvor islamisterne tog magten i 1979, er det også første gang, at der er flere kvinder end folkevalgte præster.

Antallet af præster i parlamentet er blevet reduceret til 16, efter at det tidligere har været oppe på 164.

I det første parlament i Den Islamiske Stat var der 164 præster, og nogle af landets mest fremtrædende præstepolitikere har en baggrund som parlamentarikere - blandt andre præsident Rouhani samt de to tidligere præsidenter ayatollah Akbar Hashemi Rafsanjani og Mohammad Khatami.

Men andelen af præster har været faldende siden 1980. Det betyder dog ikke, at præsternes reelle magt er svækket, da de folkevalgte har stærkt begrænset magt i forhold til ikkevalgte teologiske ledere som Irans øverste leder Ali Khamenei.

Men parlamentet har ofte fungeret som en vagthund over for præstestyret, og Rouhanis reformkurs kan blive styrket med det nye parlament, som står ham i ryggen.

Parlamentsvalget, hvis første runde blev afviklet i februar, er i høj grad blevet anset som et valg mellem den stærkt fundamentalistiske fløj og den moderate, reformvenlige fløj med Hassan Rouhani i spidsen.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip