Flere læger og sygeplejersker snager i medicinforbrug

Skrevet af admin

09/08/2016

Dagens topnyheder

Flere ansatte i sundhedsvæsenet bliver politianmeldt for at snage i, om familie eller bekendte, er på medicin.

Sidste år politianmeldte Sundhedsdatastyrelsen 21 ansatte i sundhedsvæsenet for at slå folk, der ikke var patienter, op i Det Fælles Medicinkort, hvor der står oplysninger om danskeres medicinforbrug.

Det skriver Metroxpress.

I årene 2011 til 2014 blev der tilsammen politianmeldt syv sundhedsansatte.

De fleste anmeldelser kommer fra patienter, der kan se, hvem der har kigget på deres data, når de logger på.

- Se og Hør-sagen og det, at databasen generelt er meget mere brugt af lægerne, har gjort, at antallet af sager er steget fra fem om året indtil 2014, til 71 sidste år. Af dem politianmeldte vi 21. Det kan være læger, der slår familiemedlemmer op, eller en mand, der slår sin ekskone op, siger direktør for Sundhedsdatastyrelsen Lisbeth Nielsen til avisen.

Straffen er bøder på 4000 til 15.000 kroner.

Næstformand for Lægeforeningen Michael Dupont er langtfra tilfreds med udviklingen.

- Vi siger fy! Det må læger ikke, hvis det ikke er deres patienter. De risikerer at ødelægge et godt system, der gør det nemt at slå ens patienter op, siger han til Metroxpress.

De 21 sundhedsansatte, som sidste år blev politianmeldt for at snage i medicinforbruget hos danskere, fik alle en bøde på 4000 til 15.000 kroner. Det strafniveau vil sundhedsminister Sophie Løhde (V) nu se på.

- Sundhedsoplysninger er dybt fortrolige, og derfor kan læger, som uberettiget slår patienter op i systemet, også straffes med bøder og op til fire måneders fængsel. Og i yderste konsekvens kan man også blive afskediget og få frataget sin autorisation.

- Strafferammen er altså relativt hård, men jeg er helt åben over for at drøfte en yderligere stramning, skriver hun til Metroxpress.

/ritzau/