Flere lande vil have Hizbollah på EUs terrorliste

Den direkte begrundelse er klare indikationer på, at Hizbollah stod bag bombningen sidste sommer af en bus i Bulgarien, hvor fem israelske turister blev dræbt. Hizbollah har afvist at stå bag og kalder beskyldningerne for en israelsk smædekampagne.

Briterne håber, at kravet bliver vedtaget, når EUs udenrigsministre mødes 24. juni. Endnu er det kun Holland i EU, der har sat Hizbollah på sin nationale terrorliste.

Samtidig er det de seneste måneder blevet klart, at krigere fra den iranskstøttede bevægelse i stort antal kæmper på præsident Bashar al-Assads side i den stadig mere brutale borgerkrig i Syrien.

Det står meget klart, at det syriske regime gennem de seneste måneder har modtaget øget støtte uden for Syrien fra Hizbollah, og at styret er dybt afhængig af denne støtte, lød det fra den britiske udenrigsminister, William Hague, onsdag i Jordans hovedstad Amman. Her er alliancen, Syriens Venner, samlet for at drøfte indholdet af en kommende international fredskonference, som USA og Rusland har sat sig i spidsen for. Planen er, at den skal holdes i Genéve, men datoen er ikke fastsat endnu.

Blandt deltagerne i Amman er også USAs udenrigsminister, John Kerry, der på en pressekonference sagde, at »flere tusinde Hizbollah-krigere kæmper i Syrien og medvirker til volden der«. Samtidig tilkendegav han, at USA er villig til at øge støtten til oprørerne.

Den syriske ledelse har tilkendegivet, at den vil sende en delegation med premierminister Wael al-Halqi i spidsen til konference, og torsdag tager den syriske opposition endelig stilling til, om den vil deltage under et møde i Istanbul.

Det forlød tirsdag fra en talsmand for oppositionen, at den var villig til at deltage, men det vides først med sikkerhed torsdag.

Onsdag sagde den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, at han ikke følte sig sikker på, at oppositionen var fuldt indstillet på at gå i dialog om fred i Syrien.

Dagens Gossip