Flere østeuropæere sigtes i Danmark

Skrevet af admin

05/11/2013

Dagens topnyheder

Politiet er tilsyneladende blevet bedre til at møde professionelle bander af indbrudstyve fra Østeuropa med et professionelt opklaringsarbejde.

I hvert fald er antallet af sigtelser mod personer fra østeuropæiske land steget kraftigt siden 2011, og antallet af indbrud er på vej ned.

Det siger politidirektør Finn Borch Andersen, Nordsjællands Politi, i en kommentar til nye tal fra Rigspolitiet i et svar fra justitsminister Morten Bødskov (S) til Folketingets retsudvalg.

- Vi har både nationalt, regionalt og i politikredsene opgraderet vores indsats mod indbrud og mod professionelle omvandrende østeuropæiske kriminelle fra 2011 og frem. Den samlede indsats er simpelthen blevet stærkere, siger Borch Andersen.

I 2011 blev der rejst 7490 sigtelser mod tilrejsende personer uden dansk personnummer fra 12 østlande, herunder de baltiske lande, Polen, Hviderusland og Ukraine. Året efter var tallet vokset til 10.032.

Og tallet for i år kommer formentlig til at ligge på nogenlunde samme niveau. I første kvartal blev der rejst 2476 sigtelser. De fleste af sigtelserne drejer sig om indbrud.

I år viser indbrudsstatistikken samtidig et fald i antallet af indbrud på 10 procent på Sjælland og tre procent i Jylland sammenlignet med de seneste tre år, oplyser politidirektøren.

Finn Borch Andersen er ikke i tvivl om, at sammenfaldet af nedgang i antallet af indbrud og det voksende antal sigtelser skyldes et mere effektivt politiarbejde i politikredsene og oprettelse af særlige tværgående task forces på Sjælland og i Jylland og på Fyn.

I 2011 oprettede Rigspolitiet et særligt kontor for Omrejsende Kriminelle Grupper (OKG), som også hjælper politikredsene med opklaringsarbejdet.

Flere politikredse har desuden haft udstationeret forbindelsesofficerer fra Litauen i kortere eller længere tid. Det kan have været medvirkende årsag til, at antallet af sigtelser mod litauere for indbrud i Danmark voksede fra 200 i 2011 til 817 i 2012.

- Vi har set grupperinger af litauere særligt i Jylland, men det forstærkede samarbejde og de udstationerede litauiske forbindelsesofficerer gør det lettere at oprulle de bander, der huserer, siger Finn Borch Andersen.

85 procent af sigtelserne mod litauere er sket i Midt- og Vestjylland, hvor politikredsen har efterforsket et stort antal indbrud begået af grupperinger fra Kaunas i Litauen.

/ritzau/