Flere penge til danske modstandsfolk

Det er torsdag 70 år siden, at den danske regering gjorde op med samarbejdspolitikken med den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig.

Det har regeringen besluttet at markere ved at give en gruppe modstandsfolk og deres nærmeste pårørende en ekstra hædersgave på 10.000 kroner.

I alt har regeringen afsat 21,5 millioner kroner til ekstraudbetalingen.

- Vi har og vil altid have meget at takke de danske modstandsfolk for. Det var modige kvinder og mænd, der uselvisk satte deres liv på spil i kampen for frihed mod den tyske besættelsesmagt.

- Denne hædersgave er en velfortjent anerkendelse af deres kamp for Danmarks frihed, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Siden 1945 har overlevende modstandsfolk og enker til afdøde modstandsfolk modtaget en årlig hædersgave, som i dag er på 16.100 kroner.

Foreningen Aktive Modstandsfolk har kritiseret, at den årlige hædersgave er blevet udhulet af inflationen og burde være langt større.

I 1945 blev hædersgaven fastsat til at skulle udgøre 10 procent af en maskinarbejders løn, dengang 8000 kroner. I 2013 burde hædersgaven dermed være mindst 42.000 kroner om året, mener Aktive Modstandsfolk.

/ritzau/

Dagens Gossip