Flere ramt i hackersag end hidtil oplyst

I sidste uge kom det frem, at den svenske hacker og aktivist Gottfrid Svartholm Warg sammen med en 20-årig dansk mand mistænkes for at stå bag indbruddet, hvor et stort antal filer fra computerfirmaet CSCs hovedcomputer blev downloadet. Det drejer sig blandt andet om oplysninger fra politiets kørekortregister, herunder CPR-numre, oplysninger om efterlyste personer i Schengen-registrene samt 10.000 politifolks password og emailkonti.

Men nu bekræfter forsikringsselskabet Tryg, at firmaet - omend i begrænset omfang - har været ramt af sagen.

»CSC har i en tidlig fase oplyst os om, at der i et enkelt tilfælde er fundet en fil udenfor Trygs systemer. Efter offentliggørelse af sagen i sidste uge er det bekræftet, at dette kan kobles sammen med den omtalte hackersag. Den omtalte fil er en printfil uden fortroligt indhold, og filen er opsnappet under »transport«. Der er således ikke tale om en kompromittering af Trygs systemer hos CSC. CSC har bekræftet over for os, at der ikke er fundet yderligere i tilknytning til denne sag,« oplyser Trygs pressechef, Gerhard Dall, i en mail til Berlingske.

Kim Ege Møller, pressechef i CSC, bekræfter, at der kan have været andre kunder end politiet, der har været berørt af de massive hackerangreb.

»Vi har på et tidligt tidspunkt vidst, hvem der har været under angreb, og skulle andre virksomheder have været udsat for angreb, har vi naturligvis orienteret dem om det. Men vi kan ikke be- eller afkræfte hvilke kunder, der er ramt,« siger Kim Ege Møller.

Både politiet og CSC har fået kritik for sagen, da de i mere end ti måneder ikke anede, at de havde været udsat for det alvorligste hackerangreb i nyere tid. Først i januar 2013, da svensk politi henvendte sig med konkrete oplysninger, blev der indledt en selvstændig efterforskning, men der skulle gå yderligere fem måneder, før offentligheden og andre myndigheder blev orienteret om episoden. Det vil sige mere end 14 måneder efter, at det massive dataindbrud begyndte.

IT-branchesitet Version 2 skriver, at en række andre selskaber og myndigheder også har haft oplysninger liggende på den hovedcomputer, som blev angrebet i april sidste år.

Blandt de største kunder hos CSC er den offentlige sektor. En lang række systemer, som eksempelvis statens lønsystem, ligger hos CSC, og hos Moderniseringsstyrelsen, som står for mange af systemerne, er overblikket endnu ikke helt på plads.

»Vi er stadig i gang med kortlægningen, men indtil videre ser vi ikke ud til at være ramt,« siger presseansvarlig Anders Tuxen fra Moderniseringsstyrelsen til Version2.

Dagens Gossip