Flere søfolk bliver dræbt af pirater i Vestafrika

Piraters overfald af søfolk i Guineabugten ud for Nigeria bliver stadig mere voldsomme.

Ikke mindre end 1.225 søfolk blev udsat for angreb fra vestafrikanske pirater i 2015. 44 af dem blev taget som gidsler og 23 dræbt. Det fremgår af den årlige rapport fra NGO’en Oceans Beyond Piracy.

De voldsomme overfald omfatter ofte direkte konfrontation mellem besætningen og piraterne, fremgår det af rapporten. I 2014 blev én sømand dræbt af pirater i Vestafrika. Et tal som altså er vokset mod 23 drab i 2015.

- De organiserede bander går om bord på skibene, og så bliver besætningerne tæsket og i stigende grad med døden til følge, fortæller underdirektør i Danmarks Rederiforening, Maria Bruun Skipper.

Mange angreb finder sted ud for Nigeria, hvor skibe fra danske rederier også sejler.

- Til enhver tid befinder der sig mellem 10 og 30 danskopererede skibe, så det er en kæmpe udfordring for danske rederier, som bliver nødt til at investere i forskellige tiltag for at kunne beskytte deres besætning, siger Maria Bruun Skipper.

Fra dansk skibsfarts side ser man allerhelst, at landene i regionen lykkes med at opbygge den nødvendige kapacitet til at beskytte handelsruterne.

- Hvis man skal komme pirateret i Vestafrika til livs, bliver man nødt til at have gang i lokalstaterne som en del af løsningen.

- Der skal opbygges noget kapacitet i forhold til, at de lokale myndigheder kan være med til at beskytte handelsruterne, og så skal der opbygges et system, så de her pirater kan blive retsforfulgt, siger Maria Bruun Skipper.

Rapporten fra NGO’en Oceans Beyond Piracy viser, at der på nuværende tidspunkt ikke er nogle pirater, der bliver retsforfulgt.

Samlet set blev der i 2015 brugt godt 2 milliarder dollar, svarende til lidt over 13 milliarder kroner, for at forhindre og bekæmpe pirateri ud for de afrikanske kyster.

/ritzau/

Dagens Gossip