Flere solskinstimer gør solceller populære på Ærø

Solcelleanlæg vinder indpas på Ærø. Omkring syv procent af øens bygninger har solceller. På landsplan er det blot tre procent.

Der er mange solskinstimer på Ærø og det betyder, at fremtiden kan byde på solcelleanlæg på størrelse med fodboldbaner.

- Ærø er begunstiget af væsentlig flere solskinstimer end gennemsnittet for Danmark. Det betyder, at solcelleanlæg vil producere mere elektricitet på Ærø end mange andre steder, fortæller direktør Søren Støvring-Hallsson, Ærø Elforsyning.

Det kommer de mange ærøske husejere, som har sat solceller op på taget eller i haven, til gode. Omkring 7 procent af boligejerne på Ærø har installeret solceller mod cirka 3 procent på landsplan. I alt har Ærø Elforsyning registeret omkring 250 anlæg på øen. De producerer op mod 1,3 til 1,4 mio. kWh svarende til omkring 4 procent af Ærøs elforbrug.

Hvor interessen sidste år primært kom fra private husejere, har interessen med nye afregningsregler ændret sig til større anlæg. Ærø Kommune har netop fået installeret øens hidtil største solcelleanlæg på taget af idrætshallen i Ærøskøbing, Arrebohallen. Det er på 65 kilowatt og fylder 450 kvadratmeter.

Fremtidige solcelleanlæg på øen vil måske blive meget større.

- I takt med de faldende priser på solcelleanlæg, er der en begyndende interesse for at etablere store solcelleanlæg, fra 400 kilowatt og op til flere megawatt, på Ærø. Disse anlæg vil på lidt længere sigt kunne bidrage markant til produktion af grøn energi på Ærø, siger Søren Støvring-Hallsson.

Udover solceller til elproduktion udnytter Ærø også solens energi til at varme vand til fjernvarmeproduktion ved øens tre fjernvarmeanlæg. Marstal Fjernvarmes solfangeranlæg blev senest udvidet i 2012 til 33.360 kvadratmeter svarende til flere fodboldbaner. Det vil fremover dække omkring 50 procent af fjernvarmeforbruget i Marstal og omegn.

Dagens Gossip