Flere studerende kan betyde lettere 12-taller

Et større optag på universiteterne kan være en del af forklaringen på den opsigtsvækkende stigning i antallet af 12-taller, der ifølge en optælling fra Berlingske deles ud på landets universiteter.

Det mener Jakob Rathlev, områdechef hos Danmarks Evalueringsinstitut, der frygter at de mange 12-taller kan udvande karakterskalaen.

- Man må huske på, at universiteterne har fået et meget markant stigende optag siden årtusindskiftet, og det er klart, at der ryger nogle studerende ind, som ikke har den samme baggrund som dem, der var der tidligere.

- Mange af dem kommer fra uddannelsesfremmede hjem, og måske det har betydet, at man har slækket lidt på de krav, man stiller til de studerende, siger Jakob Rathlev.

Han mener, at en anden forklaring kan være, at underviserne på universiteterne ikke er tilstrækkelig fortrolige med den "nye" karakterskala, der blev indført i 2007.

- At man simpelthen ikke er tilstrækkelig opmærksom på, at 12 faktisk ikke skal gives til mere end ti procent, og at man derfor glemmer at holde lidt igen, når de høje karakterer melder sig, siger han.

I dag uddeles topkarakteren oftere end ved hver syvende beståede eksamen, svarende til 16 procent af omtent en halv million beståede eksamener for skoleåret 2014/2015.

Jakob Rathlev efterlyser handling.

- Der bør gøres noget nu. Udviklingen kan man ikke bare lade drive. Det ville være uhensigtsmæssigt, fordi karakterskalaen på den måde udvandes.

- Hvis man lader udviklingen fortsætte til eksempelvis 25 procent 12-taller, kan man være nødt til at bremse hårdt op. Dermed vil man straffe de efterfølgende årgange af studerende, der pludselig vil få ringere karakterer, siger han til Berlingske.

Ansvaret ligger først og fremmest ude på uddannelsesinstitutionerne, mener han.

- Det gælder både i selve karaktergivningen i eksamenssituationen, hvor eksaminator og censor måske skal være mere varsomme med, hvor rundhåndede de er i forhold til karakteruddelingen.

/ritzau/

Dagens Gossip