Flere studerer hjemmefra på nettet

Den såkaldte fjernundervisning, som primært foregår over computeren, gør det muligt at løse opgaver, overvære forelæsninger eller lave gruppearbejde uden at møde op på en uddannelsesinstitution.

På Professionshøjskolen UCC i København er antallet af studerende på den internetbaserede pædagoguddannelse steget fra 19 i 2011 til 44 i 2013, og også på UC Sjællands professionshøjskoler stiger antallet.

I 2004 blev 43 studerende optaget på sygeplejerskeuddannelsens fjernstudie, og i år var tallet 85, skriver Politiken.

Opgørelser fra UC Sjælland viser, at de studerende på fjernundervisningsforløbene adskiller sig fra de studerende, der går på de ordinære uddannelser.

»Vi har fået nogle helt andre målgrupper, efter at vi er begyndt at tilbyde det her. Folk, der er udstationeret med ægtefælle, stewardesser og især ældre, som har en uddannelse og nu er i gang med en uddannelse nummer 2,« siger uddannelsesdirektør Hanne Dorthe Fischer fra UC Sjælland til Politiken.

Også Københavns Universitet og DTU er i gang med at udvide deres fjernundervisning, skriver Politiken, og knap 27.000 studerende fra hele verden meldte sig til Københavns Universitets sundhedsfaglige kursus »An Introduction to Global Health«, da det begyndte i september.

Undersøgelser fra blandt andet Stanford-universitetet viser, at der er stort frafald på onlineuddannelser, og det var også tilfældet på kurset i København.

»Vi vidste, der ville være et meget stort frafald, for mange er bare inde og snuse lidt, tager de moduler, de finder interessante, og hopper så fra,« siger professor i sundhed og underviser på kurset Flemming Konradsen.

Samme billede tegner sig på DTU, hvor 15.000 meldte sig til universitetets første online-kursus, og kun 1.400 bestod det.

Internetkurserne kan da heller ikke erstatte den almindelige undervisning, siger professor i IT-didaktik ved Aarhus Universitet Helle Mathiasen:

»Ville man ansætte en pædagog eller en tandlæge, der udelukkende havde taget fjernundervisning? Det er nok svært, medmindre det er en uddannelse, hvor man ikke skal kommunikere og formidle til andre mennesker«.

Dagens Gossip