Flere tusinde protesterer i Kabul mod halshugninger

Flere tusinde afghanere fra hazaraminoriteten demonstrerede onsdag i Kabul mod regeringens manglende indgriben over for drab og forfølgelse, efter at islamister bortførte og halshuggede tre kvinder, to børn og to mænd fra mindretallet.

Demonstranterne bar på de dræbtes kister og krævede, at myndighederne straffer morderne. Demonstrationen fandt sted i et område, hvor de fleste indbyggere er hazarer.

Onsdagens aktion var fredelig, men mange er rasende over, at myndighederne ikke beskytter dem mod de yderliggående islamister i Taliban og i Islamisk Stat.

De syv dræbte blev bortført i provinsen Zabul i oktober.

- Krigere fra Daesh dræbte disse mennesker på brutal vis, sagde Zabuls vicepolitichef, Ghulam Jilani Farahi i weekenden, da drabene blev offentliggjort.

Grupper, som er tilknyttet Islamisk Stat har i det seneste år vundet stadigt mere fodfæste i Afghanistan. IS-tilhængerne kæmper både mod regeringsstyrkerne og mod Taliban. En del af dem er tidligere medlemmer af Taliban.

Hazaraerne er i de seneste år blevet ramt af stadig flere angreb, bortførelser og drab fra yderliggående islamister i provinsen.

Den etniske hazara-minoritet er overvejende shiamuslimsk i det sunnimuslimske Afghanistan, og de har gennem århundreder været udsat for diskrimination, undertrykkelse og overgreb.

Hazara-befolkningen i Afghanistan blev udsat for omfattende undertrykkelse, da Taliban kontrollerede landet i 1990'erne. Efter Taliban-regimets fald i 2001 er der fundet flere massegrave med dræbte hazaraer.

Omkring 10 procent af Afghanistans befolkning på 32 millioner tilhører hazara-mindretallet.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip