Flere udlændinge får børnecheck

På fem år har dobbelt så mange udlændinge, især østeuropæere, fået børnecheck til deres børn, fordi de har arbejdet i Danmark.

Det viser en undersøgelse over udviklingen fra 2006 til 2010, som tænketanken Kraka har lavet, skriver Politiken. I 2006 blev der udbetalt børnecheck til 2676 statsborgere fra Tjekkiet, Estland, Ungarn, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet og Slovenien.

I 2010 fik 5772 udlændinge børnecheck. Heraf fik polakker godt 60 procent af stigningen.

- Der er flere og flere EU-statsborgere, der får børnepenge i Danmark. Antallet er steget gradvist hen over de seneste 15 år, siger Krakas forskningschef Esben Anton Schultz.

- Men især fra cirka 2006 og 2007 ser vi en voldsom stigning. Det skyldes særligt, at der i denne periode kommer mange østeuropæere, især rigtig mange polakker, til Danmark, der søger om børnepenge, siger han til Politiken.

Stigningen i udbetalingen af børnecheck skete, da Danmark reviderede østaftalen 10. juni 2006, så statsborgere fra de otte østlande lettere fik opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.

Velfærdsforsker og professor Bent Greve fra Roskilde Universitet frygter for velfærdsstaten.

- Danmark bliver nødt til at overveje, om vi skal opsætte nogle nye kriterier for, hvornår en borger kan modtage velfærdsydelserne, siger Bent Greve.

- Man kunne give børneydelsen gennem skattesystemet, altså via en form for skattelettelse. Så ville det i stedet være et skattefradrag, man fik, alt efter hvor meget man havde betalt i skat, siger han.

- På den må de ville det kun være dem, som rent faktisk har betalt skat i Danmark, der ville få adgang til ydelsen, siger Bent Greve til Politiken.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip