Flere udlændinge får børnecheck

På fem år har dobbelt så mange udlændinge, især østeuropæere, fået børnecheck til deres børn, fordi de har arbejdet i Danmark.

Det viser en undersøgelse over udviklingen fra 2006 til 2010, som tænketanken Kraka har lavet, skriver Politiken. I 2006 blev der udbetalt børnecheck til 2676 statsborgere fra Tjekkiet, Estland, Ungarn, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet og Slovenien.

I 2010 fik 5772 udlændinge børnecheck. Heraf fik polakker godt 60 procent af stigningen.

- Der er flere og flere EU-statsborgere, der får børnepenge i Danmark. Antallet er steget gradvist hen over de seneste 15 år, siger Krakas forskningschef Esben Anton Schultz.

- Men især fra cirka 2006 og 2007 ser vi en voldsom stigning. Det skyldes særligt, at der i denne periode kommer mange østeuropæere, især rigtig mange polakker, til Danmark, der søger om børnepenge, siger han til Politiken.

Stigningen i udbetalingen af børnecheck skete, da Danmark reviderede østaftalen 10. juni 2006, så statsborgere fra de otte østlande lettere fik opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.

Velfærdsforsker og professor Bent Greve fra Roskilde Universitet frygter for velfærdsstaten.

- Danmark bliver nødt til at overveje, om vi skal opsætte nogle nye kriterier for, hvornår en borger kan modtage velfærdsydelserne, siger Bent Greve.

- Man kunne give børneydelsen gennem skattesystemet, altså via en form for skattelettelse. Så ville det i stedet være et skattefradrag, man fik, alt efter hvor meget man havde betalt i skat, siger han.

- På den må de ville det kun være dem, som rent faktisk har betalt skat i Danmark, der ville få adgang til ydelsen, siger Bent Greve til Politiken.

/ritzau/

Dagens Gossip