Flere unge rammes af slagtilfælde

Omkring 12.000 danskere rammes hvert år af slagtilfælde, og for en del af dem har det fatale konsekvenser.

Slagtilfælde, som både kan være en blodprop i hjernen eller en blødning i hjernen, er den tredje hyppigste dødsårsag i Danmark, og nu viser ny forskning, at yngre mennesker i højere grad rammes af sygdommen, skriver KK.no.

Siden 1990 er antallet af slagtilfælde i aldersgruppen 20-64 år steget med 25 pct., og eksperterne frygter, at den usunde livsstil hos de unge vil øge antallet endnu mere i de næste år.

Det viser en undersøgelse, hvor forskerne har kigget på 119 forskellige studier, og som har været publiceret i tidsskriftet The Lancet. 

På Søndag.dk kan du læse om en simpel vane, der virker godt mod blodpropper.

Skær de usunde sager fra kosten

Slagtilfælde har typisk været forbundet med en høj alder, og det er især personer over 75 år, som har været ramt. Men den nye undersøgelse viser altså, at dette mønster er begyndt at ændre sig, da 64 pct. af de nye tilfælde rammer personer under 74 år – og altså også markant yngre personer.

Professor Graeme J. Hankey fra University of Western Australia har kommenteret på undersøgelsen og nævner bl.a. vigtigheden i, at man forebygger med en sundere livsstil.

- Der er behov for at tænke i strategier for folkesundheden, så forbruget af salt, kalorier, alkohol og rygning mindskes, skriver han ifølge KK.no.

Hvert minut er afgørende

Livsstil kan nemlig have en stor indvirkning på risikoen for at få et slagtilfælde. Et højt blodtryk, diabetes, rygning, højt fedtindhold i blodet, inaktivitet og stress er alle faktorer, som kan øge risikoen.

Et slagtilfælde opstår typisk ved, at blodtilførslen til en del af hjernen stopper, og det kan medføre handicap som lammelse i dele af kroppen, ændring i syn eller hørelse, problemer med at synke, spise og drikke, problemer med at huske og koncentrere sig, træthed og depression.

Det gælder desuden om at reagere hurtigt, når man mærker symptomerne på et slagtilfælde. De opstår typisk på få minutter, og hvert minut kan være afgørende i forhold til at komme i behandling.

Symptomerne kan være lammelse af arm, ben eller den ene side af ansigtet, talebesvær, forståelsesproblemer, blindhed, balanceproblemer, synkeproblemer, koordinationsproblemer og uforklarlig gråd, skriver Netdoktor.dk.

På Femina.dk kan du læse om, hvordan du simpelt kan spise dit blodtryk ned.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media

Dagens Gossip