Flere unge skal studere i udlandet

Langt flere danske studerende skal rejse ud i verden for at uddanne sig. I dag er det kun 17 procent, der læser et semester i udlandet. Frem mod 2020 skal tallet op på 50 procent.

Universiteterne skal belønnes for at sende de studerende ud, og de studerende skal have mindre bøvl. For den internationale erfaring er supervigtig, siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R) til DR Nyheder.

- Et eller flere semestre i udlandet giver de studerende unikke kompetencer med sprog og kultur. Det er med til at give dem bedre jobmuligheder, når de er færdiguddannede, og det er godt for de virksomheder, som skal ansætte dem, mener han.

Ifølge Morten Østergaard er et af de centrale elementer, at universiteternes taxametersystem vendes helt på hovedet. I dag får de penge for hver udenlandsk studerende, de tager ind, mens pengene følger de danske studerende ud i verden.

Fremover vil de i stedet få penge for de studerende, mens de er i udlandet, mens de udenlandske studerende i Danmark så må dækkes af driftsbudgettet.

- Det skal ikke være en økonomisk bet for universiteterne at sende de studerende ud. Så nu bliver det i stedet et incitament, at universiteterne skal have penge for at sende danske studerende ud i verden, lyder det fra Morten Østergaard.

Det er især vækstlande som Indien, Kina og Brasilien, danske universitetsstuderende skal til, oplyser DR Nyheder.

/ritzau/

Dagens Gossip