Flere unge søger hjælp i æreskonflikter

Skrevet af admin

22/12/2013

Dagens topnyheder

Frem til midt i november i år havde 1026 henvendt sig til rådgivningen Etnisk Ung, der vejleder om æresrelateret vold, trusler, genopdragelsesrejser, social kontrol og tvangsægteskaber.

Det er flere end nogensinde, og en tidobling siden 2005, skriver Politiken.

- Vi ser en stærkt øget efterspørgsel, siger Birgit Søderberg, formand for Landsforeningen af Kvindekrisecentre, der bestyrer Etnisk Ung, til Politiken.

- Den sociale kontrol er massiv, men derudover har vi gennem bedre oplysning fået fat i langt flere unge, som nu selv søger hjælp, tilføjer hun.

Flere af de unge henvises til krisecentret RED på Sjælland, der hjælper unge ned til 16 år og er landets eneste tilbud specifikt rettet mod ofre for æreskonflikter.

Men presset er så "markant" på RED's 26 pladser, at centret 1. januar udvider med tre nye pladser, oplyser direktør Anita Johnson. Hun ønsker sig derfor flere centre med samme fokus og gerne i andre landsdele:

- Vi har ofre, som vi har svært ved at hjælpe med et nyt netværk, en uddannelse eller et nyt arbejde, hvis de er for geografisk tæt på deres familie.

Et nyt center kan være på vej i Vestjylland, hvor Holstebro Krisecenter og Struer Kommune sammen har bedt Socialministeriet om hjælp til at åbne et nyt center for æresofre - gerne for unge under 18 år, skriver Politiken.

- Den sidste pige, vi havde boende, sagde direkte, at hun ventede med at søge hjælp, til hun blev myndig.

- Før det havde hun ingen steder at gå hen, siger Karin Houmann, leder af Holstebro Krisecenter, hvor hver tredje af ofrene har været udsat for æresrelateret vold eller trusler.

Når flere etniske minoritetsunge i dag søger hjælp, handler det ikke nødvendigvis om, at den sociale kontrol er stigende, mener seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, Anika Liversage, der forsker i etniske minoritetsfamilier.

- Hvor æresbegrebet før i tiden alene knyttede sig til kvindens seksualitet, er ære nu også noget, der handler om uddannelse, arbejde og andre ting. Den frigørelse bliver tydeligere med tiden. Derfor tør flere også søge hjælp, siger hun til Politiken.

/ritzau/