Flere varme hænder på Enhedslistens ønskeliste

To års erfaring med at være støtteparti for SRSF-regeringen har imidlertid lært Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), at sådan er det ikke. Glasdøren til finansminister Bjarne Corydons (S) kontor står ikke på vid gab, bare fordi Enhedslisten har fundet sine finanslovskrav i værkstøjskassen med foretrukne røde økonomiske instrumenter. Men skal Enhedslisten lægge stemmer til næste års finanslov, så kan regeringen ikke læne sig tilbage og udelukkende sætte sin lid til det stemningsskifte i dansk økonomi, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) taler om. Det skriver Berlingske.

»Et stemningsskifte skal jo underbygges fra politisk hold, da en for stram finanspolitik er direkte jobdræbende. I den kommende tid vil der være et fald i niveauet for offentlige investeringer, og med det risikerer man at hælde vand på de gløder, der trods alt er. Så hvis vi skal lave en finanslov med regeringen, så skal den være jobskabende, og det betyder, at der både skal skabes job i den offentlige og den private sektor,« siger Johanne Schmidt-Nielsen, forud for Enhedslistens sommergruppemøde fredag og regeringens præsentation af sit finanslovsudspil i næste uge.

Mens regeringen især taler om øget privat vækst, så kræver Johanne Schmidt-Nielsen, at der med finansloven også kommer flere såkaldt varme hænder i den offentlige sektor. Så det bliver en finanslov, der er med til at genoprette velfærden.

»Som vismændene siger, så skabes der mest effektivt arbejdspladser her og nu ved at ansætte mennesker i den borgernære velfærd. Dernæst kommer de offentlige investeringer, altså renovering af vores skoler og børnehaver og på en tredjeplads skattelettelser,« lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen, som ærgrer sig over, at regeringen og de borgerlige partier har givet selskabsskattelettelser, når det kun skaber et beskedent antal job.

Sidste år led Enhedslisten den tort at møde op til finanslovsforhandlinger med en række krav, som de ikke fik opfyldt, selv om de endte med at bære finansloven igennem. Det vil de tydeligvis ikke opleve igen.

Derfor spiller de nu ud med tre overordnede »sigtelinjer«, der kan forbedre økonomien, frem for en række meget konkrete krav. Det handler om, at finanspolitikken skal lempes, velfærden genoprettes og en grøn omstilling iværksættes.

På Berlingskes spørgsmål om, hvorvidt Enhedslisten er tilfreds med den mildere indfasning af dagpengeperioden, som partiet sammen med regeringen sikrede i foråret, eller om der kommer yderligere krav på det område, svarer Johanne Schmidt-Nielsen:

»Der er behov for permanente forbedringer af dagpengesystemet, og det har vi tænkt os at arbejde for ved hver eneste forhandling, hvor vi har mulighed for det. Også ved finansloven«.

Hun mener, det er helt åbenlyst, at den etårige genoptjeningsperiode er for ufleksibel.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), afviser imidlertid, at regeringen er på vej til at gennemføre yderligere ændringer på dagpengeområdet.

»Vi har lavet en bedre indfasning af den tidligere regering og DFs dagpengereform, som skaber tryghed i mange hjem. Det er vi rigtig glade for. Men vi er ikke på vej til at bevæge os yderligere på det område,« siger Magnus Heunicke til Berlingske.

Han understreger, at regeringen har lagt en plan, der sikrer cirka 10.000 ekstra ansatte i den offentlige sektor frem mod 2020.

»Men de kommer først, når behovet er der, fordi flere skal have en uddannelse, og vi får flere ældre«.

Dagens Gossip