Flertal af færinger for borgerlige vielser af homoseksuelle

Færinger har haft ry for at have et anstrengt forhold til homoseksualitet. Det gjorde sig også gældende, da lederen af Færøernes konservative centerparti Miðflokkurin, Jenis av Rana, i 2010 afviste at spise middag med Islands daværende statsminister Jóhanna Sigurdardóttir, fordi hun er lesbisk.

Tilbage i 2009 fastslog landets politikere, at det ikke var en skærpende omstændighed, hvis et voldeligt overfald var motiveret af ofrets seksuelle orientering. Ifølge Vivi Jelstrup, forperson, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT Danmark) viser målingen et markant skred i holdningen til homoseksuelle.

»Det har været meget slemt. Der var meget diskrimination fra de kirkelige kredse, der står stærkt på Færøerne. Det var sådan, at folk begik selvmord på grund af vilkårene. Der var virkelig modstand i befolkningen,« siger hun.

Til efteråret fremsætter oppositionen et forslag i det færøske Lagting om at ændre ægteskabsloven, så homoseksuelle på Færøerne kan blive viet borgerligt.

Dagens Gossip