Flertal i befolkningen bakker om at forbyde cigaretter for alle født efter år 2000

Helt præcist stiller 60 procent af befolkningen over 18 år sig positiv overfor forslaget, som vil forbyde salg af tobak og snus i Norge til alle som er født efter år 2000. Det skriver de norske avis Aftenposten.

31 procent af de adspurgte er negative overfor forslaget.

Det er Legeforeningen i Norge, som har stillet forslaget, der har fået lavet undersøgelsen, hvor 1000 respondenter deltog.

Ifølge analysen er det de ældste i befolkningen, som mest positive overfor forslaget.

Formanden i Legeforeningen i Norge, Marit Hermansen, forklarer, at målet er en tobaksfri generation, og det kræver, at vejen må banes for, at de unge ikke begynder at ryge.

Forslaget har tidligere været oppe at vende i Danmark, hvor et ligene forslag tilbage i 2014 kom fra professor ved Statens Institut for Folkesundhed Knud Juel.

Læs ogsåDette land vil tage 215 kroner for en pakke smøger

Til Dagens.dk siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, at det er et spændende forslag, men at det skal undersøges nærmere, da det kan blive juridisk svært at implementere.

Hos den danske Lægeforening hilser man det norske forslag velkommen, men man er dog skeptisk overfor metoden.

- Formålet med det norske forslag er fint, men vi er skeptiske over for metoden. Over tid vil en sådan regel have den konsekvens, at også voksnes muligheder for at købe tobak vil afhænge af, hvornår de er født. Det er svært at se for sig, at mennesker på f. eks. 31 og 32 år skal være underlagt forskellige regler for køb af tobak, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen til Dagens.dk.

- Derudover vil det være svært at føre kontrol med. Men vi er helt enige i ambitionen om at komme rygning til livs. Lægeforeningen støtter generelt, at adgangen til at købe tobak begrænses, og at prisen er høj, siger han.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip