Flertal i Venezuela beder militæret vælge side

Et flertal i Venezuelas nationalforsamling har tirsdag afvist at anerkende den 60 dage lange undtagelsestilstand, som landets præsident, Nicolas Maduro, har indført fra og med mandag.

Oppositionen sidder på flertallet i nationalforsamlingen, og derfor er det ikke en stor overraskelse, at medlemmerne ved håndsoprækning forkastede undtagelsestilstanden, der giver militæret flere beføjelser til at slå ned på uro.

Men undtagelsestilstanden er med til at "gøre forstyrrelsen af den alvorlige forfatningsmæssige og demokratiske orden, som Venezuela lider under, værre", hedder det i en udtalelse fra flertallet i den folkevalgte forsamling ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Vi, venezuelanerne, vil ikke acceptere dette dekret. Maduro sætter sig selv over forfatningen. For at gennemføre dette må han hellere begynde at gøre kampvogne og kampfly klar, sagde oppositionsleder Henrique Capriles ifølge BBC tidligere på dagen.

- Jeg siger til de væbnede styrker: Sandhedens time er kommet til at beslutte, om I er med forfatningen eller Maduro, tilføjede han.

Afstemningen har fundet sted, dagen før at oppositionen har planlagt at gennemføre landsdækkende demonstrationer med krav om en folkeafstemning, der skal give de hårdtprøvede venezuelanere mulighed for at smide Maduro på porten.

Undtagelsestilstanden giver militæret mulighed for at tage hårdere midler i brug for blandt andet at opløse demonstrationer.

Ifølge Maduro er nødretstilstanden indført for at kunne stå imod truslerne mod Venezuela, som han ser det. Den socialistiske præsident ser især landets "fascistiske højrefløj" og USA som de store trusler.

Venezuela er særdeles økonomisk hårdt ramt af den faldende oliepris de senere år, hvilket har medført højere priser på alt fra benzin til toiletpapir.

Utilfredsheden med Maduro, der afløste Hugo Chávez efter dennes død, er i samme periode vokset gevaldigt.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip