Flertal imod omdiskuteret paragraf i offentlighedslov

Det er på grund af den omdiskuterede §24, der undtager offentlighedens ret til aktindsigt for korrespondance mellem ministerier og mellem et ministerium og en styrelse, når ministeren har eller vil få behov for rådgivning fra embedsværket.

I en måling Megafon har foretaget for avisen kalder 58 procent af danskerne indskrænkningen for ufornuftig, fordi det svækker muligheden for at kontrollere magthaverne.

Kun 20 procent støtter Justitsministeriets begrundelse om, at indskrænkningen er fornuftig, fordi ministre skal have mulighed for at udveksler ideer i et fortroligt frirum.

Tallene får dog ikke justitsminister Morten Bødskov (S) til at overveje forslaget, der ventes vedtaget senere i denne måned af regeringen, V og K.

»Jeg ser det her som et udtryk for en bekymring for, om det her er et tagselvbord for lukkethed, og det er det ikke«, siger han og peger på, at den nye lov på andre områder vil forbedre muligheden for aktindsigt.

I Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og visse selskaber med offentligt ejerskab vil man kunne søge aktindsigt ud fra temaer uden at kunne identificere enkelte dokumenter.

Modstanden ses i vælgere hos alle partier, men især hos SF.

»Selvfølgelig gør det indtryk på mig. SF er et parti, der på alle måder og i alle sammenhænge gør sit ypperste for, at vi kan have så meget gennemsigtighed og så meget offentlighed som overhovedet muligt«, siger retsordfører Karina Lorentzen (SF), hvor 74 procent af vælgerne i undersøgelsen kalder ændringen ufornuftig.

»SF bakker dog op,« understreger hun over for Politiken.

Venstres Jan E. Jørgensen (V), kalder det »ukorrekt, at offentlighedsloven svækker muligheden for at kontrollere magthaverne«.

Han er dog overrasket over, at det trods alt er en femtedel af vælgerne, der går ind for indskrænkningen i §24.

»Mediedækningen har været meget ensidig. Der er en folkestemning mod offentlighedsloven, som er selvforstærkende«, siger han til Politiken.

Dagens Gossip