Flertal skipper tvungen pension for 70-årige

Selvom den generelle regel om, at alle ældre skal pensioneres, når de fylder 70 år, er blevet afskaffet, gælder reglen stadig for visse arbejdsgrupper.

Præster, dommere, militære tjenestemænd med flere bliver stadig helt automatisk smidt af arbejdsmarkedet, når de fylder 70 år - alene på grund af deres alder.

Og det skal laves om, lyder det fra ordførerne fra både Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten. Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Det er et totalt forældet regelsæt, som vi må se at få lavet om, siger Venstres kirkeordfører, Ulla Tørnæs, til avisen.

Hos Ældre Sagen er man også forundret over, at reglen ikke er blevet afskaffet for alle arbejdsgrupper, og organisationen har løbende gjort skiftende beskæftigelsesministre opmærksomme på den, fortæller seniorkonsulent Peter Halkjær.

I et brev opfordrede Ældre Sagen så sent som i marts beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at ophæve aldersgrænsen. Ministeren har endnu ikke svaret.

- Situationen er jo den, at halvdelen af arbejdsstyrken i dag skal være på arbejdsmarkedet til efter de er fyldt 70, og der er fra regeringens side stor interesse i at sikre flere ældre på arbejdsmarkedet.

- Derfor er det også vigtigt at få ændret kulturen på arbejdsmarkedet, og her kan aldersgrænser være med til at bremse kulturskiftet, siger Peter Halkjær til Ritzau.

En undersøgelse fra OECD viser, at der ikke er nogen grund til at bekymre sig over, om flere ældre i arbejde betyder færre arbejdspladser til unge.

En oversigt over den gennemsnitlige beskæftigelsesfrekvens i hele OECD i 2010 viser, at de 25 procent af landene, der har flest ældre mellem 55 og 64 år i beskæftigelse, også er de lande, hvor flest unge mellem 15 og 24 år er i beskæftigelse.

- En aldersgrænse på 70 år hører fortiden til. Nutiden er, at alle dem, som kan og vil og har ressourcer at byde ind med, dem skal der være plads til på arbejdsmarkedet, siger Peter Halkjær.

/ritzau/

Dagens Gossip