Flertal udenom regeringen kræver ny plan mod radikalisering

Skrevet af admin

18/05/2016

Mest læste i dag

Et flertal på Christiansborg er enige om en ny handlingsplan mod radikalisering forud for onsdagens debat om emnet i Folketinget.

Kravet kommer sideløbende med regeringens såkaldte imam-forhandlinger, der fortsætter onsdag og torsdag hos kirkeminister Bertel Haarder (V).

De handler blandt andet om at stramme op på tilsynet af friskoler og om en stramning af folkeoplysningsloven, som gør det muligt at fratage offentlig økonomisk støtte til religiøse foreninger.

Men det er for snævert, lyder kritikken. Man havde forventet en samlet plan.

- Det var det, vi regnede med, da vi blev inviteret til forhandlinger i Statsministeriet. Vi regnede med, at regeringen ville præsentere for os en samlet plan, og så viser det sig, at de vil fokusere på et par områder, siger integrationsordfører Naser Khader (K).

Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Socialdemokraterne har derfor samlet et flertal for et forslag om redskaber, som skal sikre, at kommuner og andre offentlige myndigheder ikke samarbejder med islamister.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger forsøger Venstre at forhandle en anden formulering på plads, som fortsat vil rumme en handlingsplan.

Overordnet er problemet, at der mangler en helhedsplan, lyder det fra Konservative.

- Så kan man samle de erfaringer, man har rundt om i landet sammen. Den ene del af landet ved ikke, hvad den anden gør.

- Den seneste nationale handlingsplan har ikke taget højde for Syrien-krigere og Islamisk Stat, som vi har været udsat for, siger Naser Khader.

Kritikken har væltet ned over regeringen, fordi det går for langsomt med at sætte ind over for radikaliserede moskeer og friskoler.

Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Konservative har derfor krævet statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i førersædet med en tungere fod på speederen.

Det er dog ikke modstridende med, at man nu vil udvide forhandlingerne, lyder det fra Socialdemokraterne.

- Det ene udelukker ikke det andet. Hele den sociale indsats bliver ikke adresseret i de forhandlinger, vi sidder med hos Bertel Haarder.

- Der er det nødvendigt med en meget konkret handleplan, som vi nu pålægger regeringen at lave. Hvis det kunne blive en forhandlingsrunde oven på det eksisterende, så er det sådan set fint, siger retsordfører Trine Bramsen (S).

/ritzau/