Flertal vil sende bådflygtninge retur

Skrevet af admin

16/05/2015

Dagens topnyheder

Mens såvel danske som europæiske toppolitikere er tilbageholdende med at kopiere den såkaldte Australien-model, hvor både med flygtninge og migranter konsekvent afvises og sendes retur, er et flertal af den danske befolkning indstillet på at bruge modellen.

En meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Wilke for Jyllands-Posten viser, at godt 60 procent af danskerne mener, at EU skal forhindre nye både med flygtninge og migranter i at komme over Middelhavet ved at standse bådene, omdirigere dem og anbringe passagererne i lejre uden for Europa.

Flere demografer, blandt andet danske Poul Christian Matthiessen, mener, at EU må tage drastiske midler i brug for at kunne styre en stigende indvandring fra Afrika, hvor befolkningstallet ventes at stige med 500 millioner de næste 15 år.

- Pointen med en Australien-model skal være, at både migranter og menneskesmuglere skal bringes til at forstå, at der er lukket i Europa, ellers bliver indvandringen ukontrollabel, siger han til Jyllands-Posten.

Thomas Gammeltoft-Hansen, forskningschef ved Institut for Menneskerettigheder, siger, at der ingen tvivl er om, at Australien-modellen ville stride imod de europæiske landes forpligtelser under Menneskerettighedskonventionen og FN's Flygtningekonvention.

Socialdemokraterne afviser at kopiere den australske model, mens Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, siger til Jyllands-Posten, at partiet "principielt" ikke har noget mod modellen. Han er dog i tvivl om, hvorvidt det kan lade sig gøre at indføre den i Europa.

/ritzau/