Flertallet af danskere vil have adskilt stat og kirke

Skrevet af Morten Larsen

29/02/2016

Dagens topnyheder

Kirken har i hundredvis af år haft en hovedrolle i samfundet, men nu skal det være slut med den tætte forbindelse mellem folkekirken og staten.

Sådan lyder det fra flertallet af deltagerne i en ny undersøgelse foretaget af Epinion for DR.

55 procent af de tæt på 1.100 deltagere i undersøgelsen svarer, at de gerne ser en adskillelse af kirke og stat.

Flertallets ønske om at skille kirke og stat er resultatet af en langvarig udvikling, forklarer ekspert.

Læs også: Arkæologer finder noget i et af klodens mest uudforskede områder, som har været forsvundet i 144 år

- Det er længere tids udvikling i danskernes syn på religion, der begynder at slå igennem, siger Brian Arly Jacobsen, der er religionssociolog fra Københavns Universitet.

Han forklarer, at danskerne ikke vil have, at én kirke eller trosretning skal kendetegne hele landet og dets befolkning.

I undersøgelsen kan man se, at der er tæt på enighed på tværs af det politiske spektrum, når det drejer sig om synet på folkekirkens rolle i samfundet.

49 procent af de borgerlige vælger ser gerne, at kirke og stat skal adskilles, mens 63 af venstrefløjen deler dén opfattelse.

Ifølge Brian Arly Jacobsen skal man næppe forvente en snarlig adskillelse, da det vil kræve en ændring af Grundloven, hvilket der ikke lader til at være fælles konsensus om. 

- Men det er interessant, fordi det viser, at politikerne ikke er helt i tråd med befolkningen på dette emne, siger Brian Arly Jacobsen til DR.

Følg Dagens Debat for flere lignende artikler: