Fly bomber seks byer i Syrien trods våbenhvile

Skrevet af admin

28/02/2016

Mest læste i dag

På trods af en nyligt indgået våbenhvile har fly bombet seks byer i området omkring den syriske by Aleppo.

Det meddeler Syriens Observatorium for Menneskerettigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters. Oprørsgrupper hævder, at russiske fly står bag bomberne, men det er ikke bekræftet.

Lørdag morgen meldte Rusland ud, at ingen russiske fly ville komme på vingerne over Syrien dagen igennem. På den måde ville man undgå, at man ramte de forkerte mål.

Både den syriske regeringshær og Rusland har lovet, at de vil respektere aftalen. Men de vil fortsat bekæmpe de militante grupper al-Nusra og Islamisk Stat (IS), som ikke er omfattet af våbenhvilen.

Nogle af de oprørsgrupper, som Vesten anser for at være moderate, siger, at de frygter, at den udmelding vil blive brugt til at retfærdiggøre angreb mod dem.

Syriens Observatorium for Menneskerettigheder har base i London, og det er kendt for at støtte oprørerne. Organisationen oplyser på sin hjemmeside, at den er politisk uafhængig.

Siden våbenhvilen trådte i kraft ved midnat mellem fredag og lørdag, har der været forholdsvis stille i det krigshærgede land. Men flere gange har regeringshæren og oprørsstyrker anklaget hinanden for at overtræde våbenhvilen.

Lørdag formiddag kom der meldinger fra syriske oprørsgrupper om, at de var blevet angrebet af regeringshæren.

Lørdag eftermiddag skrev det syriske nyhedsbureau Sana omvendt, at et område i den syriske hovedstad, Damaskus, var blevet ramt af raketter, som er affyret fra en by, der kontrolleres af oprørsgrupper.

FN's særlige udsending til Syrien, svenskeren Staffan de Mistura, udtalte, kort efter at våbenhvilen trådte i kraft, at mindre brud på våbenhvilen er forventelige. Men han opfordrede parterne til at afholde sig fra at starte nye kampe.

- Lad os bede til, at dette virker, for det er helt ærligt den bedste chance, som det syriske folk har haft de seneste fem år for at se fremskridt og forhåbentlig noget, der minder om fred, sagde han til Reuters kort efter midnat lørdag.

Våbenhvilen er forhandlet frem af USA, Rusland og flere stormagter, og både det syriske regime og 100 oprørsgrupper har godkendt aftalen.

/ritzau/