Fly fra USA bringer hjælp til ofre for tyfon

Skrevet af admin

11/11/2013

Dagens topnyheder

Amerikanske militærfly blev mandag sat ind i en international redningsindsats i Filippinerne, hvor nødhjælpsorganisationer kæmper en kamp mod tiden for at bringe vand, mad og medicin frem til ofrene for tyfonkatastrofen.

Amerikanske C-130 fly fyldt med nødhjælp var mandag på vej til Tacloban, der er hovedstad på øen Leyte, hvor omkring 10.000 mennesker menes dræbt. De amerikanske fly med marineinfanterister om bord er det hidtil mest synlige tegn på en international hjælpeindsats.

Lokale sikkerhedsstyrker er samtidig blevet sat ind for at nedkæmpe plyndringer og desperate handlinger i katastrofeområdet, hvor hele byer er blevet jævnet med jorden, og hvor tusindvis af mennesker ligger dræbt.

- Vi ønsker, at de dræbte skal indsamles af en organiseret og koordineret brigade, som også deltager i distribueringen af mad og i nedkæmpelsen af plyndringer, siger den 54-årige Joan Lumbre-Wilson i et nødhjælpscenter i den ødelagte by Tacloba.

- Der er nu gået fire dage. Vi mangler vand og mad. Vi håber, flere vil hjælpe. Vi er udmattede - fysisk og følelsesmæssigt. Der er mange små børn, som har brug for hjælp, siger hun.

Supertyfonen Haiyan skabte fem meter høje bølger, som skyllede ind over den filippinske ø Leyte som en tsunami. Vandmasserne ødelagde næsten alt på deres vej ved kysterne på de centrale øer i øriget.

Omkring 10.000 mennesker menes at være omkommet alene i provinsen Leyte. Myndighederne er ude af stand til at gennemføre en effektiv hjælpeindsats uden omfattende hjælp fra det internationale samfund.

Bestræbelserne på at nå ud til ofrene besværliggøres af ødelagte lufthavne, veje og broer, og mange områder ligger afsondret fra nødhjælp og redningsarbejdere. Her ligger mange af de omkomne også og rådner op i de oversvømmede områder, hvorved risikoen for sygdomsepidemier tager til.

Katastrofens omfang blev stadig mere udfoldet mandag, hvor luftfotos fra øen Samar viste, at hele kystbyer var blevet reduceret til splintret træ.

Supertyfonen ramte Samar med 315 kilometer i timen, hvormed det var en af de kraftigste tyfoner nogensinde. Det foreløbige dødstal på Samar er på 433, men det ventes at blive markant større.

Mange udenlandske regeringer har lovet hjælp til Filippinerne. Australien giver næsten 10 millioner amerikanske dollar, mens FN's leder, Ban Ki-moon, har forsikret, at verdensorganisationen vil "handle hurtigt for at hjælpe dem, der er i nød."

Over 600.000 mennesker er blevet tvunget til at forlade deres hjem. Mange har mistet deres familier og alt, hvad de ejede.

/ritzau/Reuters