Flygtninge er ivrigere iværksættere end danskere

Skrevet af admin

21/03/2016

Dagens topnyheder

Der er langt større chance for, at en beskæftiget flygtning er iværksætter end en beskæftiget dansker. Det viser tal indsamlet af Dansk Arbejdsgiverforening, DA.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik, som Dansk Arbejdsgiverforening har analyseret, er 11 procent af flygtninge i job selvstændige, mens tallet for danskere er seks procent. For indvandrere fra ikke-vestlige lande er tallet ni procent.

- Denne gruppe har et meget stærkt iværksættergen. De er mere risikovillige end danskerne, og de vil meget gerne arbejde selvstændigt. Og så knokler de gerne 70 timer om ugen for det, siger integrationskonsulent hos konsulentselskabet Sisyfos Hans Lassen til DA's magasin Agenda.

Ifølge tallene bliver langt hovedparten af flygtningene iværksættere ved at starte selskaber som pizzeriaer, restauranter, kiosker og lignende, mens omkring en femtedel er frisører.

Iværksætterkonsulent hos Vejle Kommune Mushin Türkyilmaz mener, at flygtningene har en højere grad af iværksætterkultur med hjemmefra.

- Danskere er opdraget i en lønmodtagerkultur, og i en lønmodtagerkultur er tryghed og stabilitet vigtige elementer. Derfor er danskere ofte mindre risikovillige end mange flygtninge, siger han.

Professor i iværksætteri og organisation ved Aarhus Universitet Michael S. Dahl siger dog til Agenda, at der er kan være mange andre forklaringer på, hvorfor andelen af flygtninge, der er iværksættere, er højere end for danskere.

- Når en gruppe har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, så kan den bedste vej ud af arbejdsløsheden nogle gange være gennem iværksætteri. Det gælder for mange nyuddannede, og det gælder med stor sandsynlighed også for flygtninge, siger professoren til Agenda.

Lige meget årsagen bør informationen bruges til at fokusere mere på at hjælpe de flygtninge, der har en iværksætter i maven, til at komme i gang.

- Vi skal bruge iværksættervejen til at få flere flygtninge i arbejde. Helt lavpraktisk skal vi hurtigt have oversat reglerne om og informationen om hvordan, man starter en virksomhed.

- Og så skal vi blive bedre til guide flygtningene hen til de væksthuse, vi har ude i kommunerne, siger chefkonsulent hos Dansk Arbejdsgiverforening Berit Toft Fihl.

/ritzau/