Flygtninge kan skaffe danskere nye job med højere løn

Skrevet af admin

26/02/2016

Dagens topnyheder

Flygtninge sender ikke danskere ud i arbejdsløsheden, men presser dem tværtimod til at søge mod bedre job med højere løn.

Det konkluderer en analyse fra Københavns Universitet.

- Vi har ikke kunnet se, at flere danskere skulle blive arbejdsløse på grund af indvandring i den periode, vi har kigget på, fortæller økonom Mette Foged til Ritzau.

- Indvandrere tager specielle typer af job, manuelle job som rengøring, som er nemt at komme ind i, når man er ny i landet. De typer af job har man kunnet se, at danskerne så har bevæget sig væk fra, siger hun.

Hun står bag studiet sammen med Giovanni Peri fra University of California. De har analyseret flygtningestrømme fra 1991 til 2008 i Danmark.

Flygtninge fra blandt andet det tidligere Jugoslavien, fra Somalia og Irak har taget de mest manuelle job. Det har presset de danske ufaglærte til at specialisere sig og søge mod nye job med højere løn.

Faktisk steg de danske ufaglærtes løn, når der kom flygtninge til landet, konkluderer analysen, som offentliggøres i april i tidsskriftet American Economic Journal.

Hver gang andelen af flygtninge på arbejdsmarkedet steg med en procent, steg danskernes løn med mellem en og 1,8 procent. Det var dog særlig de unge danskere, som specialiserede sig, mens de ældre havde sværere ved at klare sig.

3F mener ikke, at de samme mekanismer vil gælde i dag. Fagforeningen påpeger, at der i 90'erne og 00-erne var gang i økonomien og stor efterspørgsel på arbejdskraft, og at der ikke kom lige så mange flygtninge til Danmark på en gang, som der gør i dag.

- Man skal altid være påpasselig med at generalisere, medgiver Mette Foged.

- Men det ville undre mig, hvis den her specialiseringseffekt skulle være slået helt ud af kraft, siger hun.

Hun påpeger, at det ikke var i alle 14 år, som er omfattet af analysen, at det gik lige godt på arbejdsmarkedet, og at det desuden ikke er første gang, at store flygtningestrømme er kommet til Danmark.

Bosnierne ankom i stort tal og måtte indkvarteres på båden "Flotel" i Københavns Havn, fordi der ikke var plads på asylcentrene.

/ritzau/