Flygtninge: Vi vil hellere dø end tilbage til Tyrkiet

- Vil vi blive sendt tilbage til Tyrkiet?

Sådan har flygtningene, der siden fredag er ankommet til den græske ø Chios, spurgt. Det fortæller Dan Tyler, der er udstationeret på øen for Norsk Flygtningehjælp.

- Mange kender til aftalen. De spørger, om de vil blive sendt tilbage til Tyrkiet, siger Dan Tyler, der har været på øen siden september.

- Jeg talte med nogle flygtninge, som sagde, at de hellere ville dø end at blive sendt tilbage, fortæller han.

Aftalen mellem EU og Tyrkiet blev indgået på et topmøde fredag. Alle flygtninge og migranter, der fra og med søndag ankommer til Grækenland, vil blive sendt tilbage til Tyrkiet.

For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage, skal EU tage imod en syrisk flygtning, der i dag bor i flygtningelejr i Tyrkiet. Det skal bremse strømmen af flygtninge, som betaler menneskesmuglere for at tage over havet.

De flygtninge, der fredag aften befandt sig på øen, er blevet sendt med færger til fastlandet. Siden er alle nyankomne blevet anbragt i et opsamlingssted med lås på porten.

- Der er plads til 1200 i hotspottet, og der er allerede 1000 flygtninge indkvarteret. Hvis der kommer fem både mere, vil det blive overfyldt. Det er meget bekymrende, mener Dan Tyler.

- Vi har spurgt politiet, hvad der skal ske. De er også i tvivl. Det har været nogle meget kaotiske og stressende dage, ingen har været forberedt, siger han.

2300 jurister, politifolk og andet personel skal sendes til Grækenland fra de øvrige EU-land. Men endnu er ingen kommet til Chios, fortæller Dan Tyler.

Søndag ankom 700 flygtninge og migranter til øen, mandag eftermiddag er der ankommet 350. Normalt ankommer der 800 til 1000 personer på en dag.

Men selv om strømmen af flygtninge synes at være stilnet af, forventer Dan Tyler ikke, at aftalen vil afholde flygtninge fra at tage til Europa.

- Det er folk, der flygter fra krig, forfølgelse og forfærdelige forhold. De vil finde nye, om nødvendig farligere, ruter til Europa, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip