Flygtningeforældres krigstraumer kan sætte sig i børnene

Skrevet af admin

25/01/2016

Mest læste i dag

Børn af flygtningeforældre med krigstraumer risikerer at blive ramt af de samme lidelser, selv om børnene er født og vokset op under trygge forhold og aldrig selv har oplevet krig.

Det konkluderer en ny ph.d.-afhandling omfattende 30 flygtningefamilier, skriver Politiken.

Psykolog Nina Thorup Dalgaard fra Københavns Universitet har brugt to år på at undersøge, hvordan det påvirker børn, at deres forældre lider af posttraumatisk stress.

Blandt deltagerne i undersøgelsen er Gulistan Ibrahim fra Vejle.

Hun har posttraumatisk stress som følge af krigen mellem kurderne og Tyrkiet i begyndelsen af 00'erne. Hendes lidelser har sat sig i hendes to døtre på henholdsvis otte og syv år.

- De har de samme problemer, som deres far og jeg har, siger Gulistan Ibrahim til Politiken.

Nina Thorup Dalgaard fortæller, at børn som Gulistan Ibrahims to piger mere minder om flygtningebørn end almindelige danske børn.

- De her børn har en klar forståelse af krig, ødelæggelser og elendighed, som de ikke burde have, i lyset af at de ikke har oplevet det, siger hun til Politiken.

Børnenes traumer opstår, fordi de ikke får den omsorg, som ethvert barn søger.

- Forældrene har befundet sig i en situation, hvor de var totalt hjælpeløse og ikke kunne passe på sig selv. Den oplevelse af egen manglende evne tager de med over i forældreskabet, hvor de får en opfattelse af, at de ikke er i stand til at passe på barnet, siger Nina Thorup Dalgaard.

I modsætning til almindelige flygtningebørn kommer børn født i Danmark af flygtningeforældre ikke i modtageklasser. Danmarks Lærerforening erkender, at man ikke har været opmærksom nok på, at den slags børn også kan have traumer.

/ritzau/