Flygtningekrise: Flåden kan blive sat ind mod smuglerbåde

Skrevet af admin

03/09/2015

Mest læste i dag

Sikkerhedsrådet i FN vil muligvis denne måned vedtage en resolution, der skal adressere udfordringen med strømmen af flygtninge til Europa over Middelhavet.

Et britisk udkast til en resolution drøftes i Sikkerhedsrådet, oplyser Ruslands FN-ambassadør, Vitalij Tjurkin, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Uden at komme nærmere ind på detaljerne oplyser Tjurkin, at forslaget omfatter "tiltag" ud for Libyens kyster. Rusland har i øjeblikket formandskabet for de 15 lande i Sikkerhedsrådet.

Ifølge diplomatiske kilder drøftes muligheden for at kunne opbringe fartøjer og anholde menneskesmuglere, når deres både er kommet ud i internationalt farvand.

EU opfordrede i maj forgæves Sikkerhedsrådet om at få mandat til at sætte militærfartøjer ind mod menneskesmuglere inden for Libyens territorialfarvand.

Forslaget blev afvist, fordi Libyens internationalt anerkendte regering ikke ville give den nødvendige accept. Under urolighederne i det nordafrikanske land er regeringen blevet fordrevet fra Tripoli og kontrollerer ikke længere de kystnære områder.

Antallet af flygtninge fra især Syrien mod Europa bliver ved med at vokse. Onsdag oplyste en talsmand for delstatsregeringen i Bayern, at et rekordstort antal asylansøgere ankom til Tyskland i august.

I alt har de tyske myndigheder i august registreret næsten 105.000 migranter og flygtninge, sagde talsmanden ifølge nyhedsbureauet Reuters.

For 2015 forventer den tyske regering, at et rekordstort antal på cirka 800.000 personer vil søge om asyl.

Et nogenlunde samme billede tegner sig i Sverige. I august var det samlede antal asylansøgere i landet oppe på 11.743, viser nye tal.

- Vi skal nok tilbage til Bosnien-krigen 1992-93 for at finde tilsvarende tal, sagde Anders Westerlund, som er afdelingschef ved Migrationsverket, den svenske udlændingestyrelse, onsdag.

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, mener, at de høje flygtningetal får fællesskabet i Europa til at krakelere.

- Der er ikke nogen gensidig tillid og solidaritet på flygtningeområdet. Vedtagne standarder og forordninger respekteres ikke, og det er en kendsgerning, at EU's asylpolitik er brudt sammen, skriver Kamm i en kronik i dagbladet Børsen torsdag.

/ritzau/