Flygtningenævnet overvejer ophold til syriske flygtninge

Det spørgsmål kommer Flygtningenævnet til at drøfte om nogle uger, ligesom det har været på dagsordenen ved alle møder i nævnets koordinationsudvalg, siden konflikten i Syrien brød ud i 2011.

Men situationen i landet er eskaleret, antallet af mennesker på flugt fra borgerkrigen har ifølge FNs Flygtningehøjkommissariat rundet to millioner, og USA og andre vestlige allierede lægger an til militær indgriben.

På baggrund af den udvikling har man i Sverige netop åbnet for, at alle syrere skal have permanent ophold. Men om Danmark følger samme eksempel, er endnu uvist, lyder det fra Flygtningenævnet, som tager stilling til praksisændringer.

»Situationen i Syrien vil også blive drøftet på næste møde i nævnets koordinationsudvalg 18. september, hvor nævnet vil få stillet alt det nye baggrundsmateriale til rådighed. Det gælder også oplysningerne fra Sverige,« fortæller Flygtningenævnets sekretariatschef, Stig Torp Henriksen.

Som de danske regler er i dag, bliver der lavet en konkret og individuel vurdering af de udlændinge, som flygter til Danmark. Langt de fleste syrere vurderes til at have brug for beskyttelse, og derfor får de opholdstilladelse, som senere kan gøres permanent.

For den lille gruppe syrere, der bliver afvist, gælder det, at de ikke kan tvangsudsendes på grund af situationen i Syrien.

En ændring af den praksis vil betyde, at syrisk statsborgerskab giver adgang til Danmark.

»Nævnet har løbende overvejet, om situationen er af en så alvorlig karakter, at man alene under henvisning til, at man kommer fra Syrien, skal have asyl i Danmark. Det har nævnet ikke hidtil fundet er tilfældet,« siger Stig Torp Henriksen.

»På den anden side har nævnet heller ikke udelukket, at det kan komme til en situation, hvor det måtte blive tilfældet.«

Sekretariatschefen peger på, at det tidligere er sket i forbindelse med situationen i Somalia.

Hos Dansk Flygtningehjælp opfordrer man Danmark til at følge det svenske eksempel, for selv om afviste syrere ikke kan smides ud af landet, betyder det usikkerhed og mangel på anerkendelse for den sårbare gruppe, mener asylchef, Eva Singer.

»For dem, der får flygtningestatus og får ophold, er det godt. Men de, der får afslag, kan ikke flytte ud af centrene, søge om familiesammenføring eller få den tryghed, som de har allermest brug for,« siger hun.

Dagens Gossip