Flygtningestrøm fra Tyrkiet er ved at tørre ud

Skrevet af admin

06/04/2016

Dagens topnyheder

Antallet af flygtninge og migranter, der kommer til Grækenland fra Tyrkiet, er onsdag svundet betydeligt ind tre dage efter, at en aftale om at tilbagesende flygtninge er trådt i kraft.

Onsdag formiddag oplyser immigrationsministeriet i Athen, at der inden for det seneste døgn kun er kommet 68 personer sejlende fra Tyrkiet. Døgnet forinden var det 225 personer.

Det skal ses i sammenhæng med, at der sidste år kom mange hundredetusinde til de græske øer og videre til Europa.

- Vi har haft en meget lav tilstrømning fra den anden side af Ægæerhavet, og det anser vi for positivt, siger en talsmand for den græske regering.

EU og Tyrkiet indgik i sidste måned en aftale om, at alle flygtninge, der smugles fra Tyrkiet til Grækenland, skal sendes tilbage. Men for hver syrisk flygtning, der sendes tilbage, skal EU tage imod en syrisk flygtning, der opholder sig i en lejr i Tyrkiet.

Aftalen er blevet mødt med stærk kritik fra Amnesty International og andre menneskerettighedsorganisationer.

Siden aftalen trådte i kraft mandag er 202 sendt retur med færge til Tyrkiet. Langt de fleste af dem er fra Afghanistan.

Den græske regerings talsmand siger, at flere formentlig vil blive sendt tilbage senere på ugen.

- Det er muligt. Vi er interesseret i to ting. At holde os til aftalen og at fastholde rettighederne (for migranter og flygtningen red.).

- Det er en delikat og kompliceret proces, og vi ønsker ikke at begå fejltagelser, siger han.

I år er der foreløbig ankommet 150.000 flygtninge til Grækenland, og det har udløst frygt i EU for, at flygtningetilstrømningen til EU i 2015 vil gentage sig i 2016.

Navnlig i Tyskland har det været stærkt kontroversielt. Sidste år ankom cirka en million asylansøgere.

Det har ført til, at en række lande, herunder Danmark, har indført midlertidig grænsekontrol.

/ritzau/Reuters