Flygtningestrømme er årets ord

Skrevet af admin

18/12/2015

Dagens topnyheder

"Flygtningestrømme" er årets ord i 2015.

Det blev afgjort fredag middag, da Dansk Sprognævn og DR P1 i fællesskab med radiostationens lyttere kårede ordet blandt 12 mulige kandidater.

P1's lyttere har i december sendt en lang række forslag til årets ord ind til en dommerkomité bestående af medlemmer fra Dansk Sprognævn og DR P1.

Ideen bag årets ord er at finde det ord, der bedst betegner det år, der er gået. Og om noget var flygtningeproblematikken til debat blandt danskerne og politikerne.

Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, mener, at kåringen af "flygtningestrømme" til årets ord er meget rammende.

- Jeg synes, at det er et meget velvalgt ord, der i høj grad er dækkende for det billede, vi ser i Europa, hvor det lige præcis er de forskellige veje, flygtninge kan strømme ind, der er og har været i fokus.

- I dansk kontekst er det også meget billedskabende i forhold til de mennesker, der vandrede på motorvejen fra Lolland. Det er første gang, det er sket siden Anden Verdenskrig, hvor tyske soldater på flugt forlod landet til fods i store strømme, siger han til Ritzau.

I underkategorien "årets nye ord" blev "fredsring" kåret som vinder.

Flere gange i årets løb har danskerne slået fredsring for at signalere sammenhold.

I marts tog omkring 1000 kristne, jøder og muslimer hinanden i hånden og dannede en fredsring rundt om den jødiske synagoge i Krystalgade i København.

Måneden forinden var 37-årige Dan Uzan, der holdt vagt uden for synagogen, blevet skudt og dræbt af Omar Abdel Hamid El-Hussein i forbindelse med dennes angreb.

Ved Krudttønden på Østerbro skød og dræbte han også den 55-årige Finn Nørgaard.

22. august blev der dannet en halv kilometer lang fredsring rundt om Det Islamiske Trossamfund på Dortheavej i Københavns Nordvestkvarter. Det skete, efter at stedet var blevet udsat for et brandattentat.

Målet med fredsringen var i begge tilfælde at sætte fokus på solidaritet og samhørighed.

/ritzau/