Flypassagerers finurlige vaner

De fleste af os kan vist nikke genkendende til vaner, såsom konstant at tjekke, at vi har husket vores pas, møde op i lufthavnen alt for tidligt og se mange film i træk – bare fordi vi kan.

Undersøgelsen fra British Airways viser, at rejsende oplever syv forskellige følelser, når de flyver, herunder glæde, opstemthed, at høre hjemme, tryghed, kontrol, selvstændighed og vitalitet.

Bliv ven med Dagens Ferie på Facebook - Alt om rejser

De fleste rejsende har brug for at være i kontrol inden afgang, hvilket ofte afspejler sig i mange tjeklister og små løgne om, at flyet går tidligere, end det egentlig gør, så de er sikre på at være i lufthavnen i god tid.

I lufthavnen fortsætter passagererne i kontrolfasen og har behov for at være meget organiserede; rejsedokumenterne er i hånden og bliver ofte dobbelttjekket, væskerne er pakket i pose og allerede oppe af tasken inden security, og tiden afsat til shopping i Tax Free er blevet nøje kalkuleret i forvejen.

Læs også: Danskere vil helst holde ferie med nordmænd

Behovet for kontrol begynder nu at blive flettet sammen med behovet for selvstændighed. Passagerer, der rejser ofte, vil nu benytte alle genveje igennem lufthavnen, de kender – og de fleste vil benytte tiden til et sidste toiletbesøg inden boarding.

Flyveturen kan være et behageligt pusterum

Når de rejsende først er ombord, begynder følelsen af tryghed og af at høre hjemme at sætte ind. Det sker ofte, når piloterne byder velkommen over højtaleren, og kabinepersonalet sender et smil. Herefter begynder passagerne at gøre sig det behageligt på deres plads.

Når flyet gør klar til take-off, træder følelsen af glæde og opstemthed ind. Undersøgelsen viser nemlig, at mange passagerer ser flyveturen som noget udover det sædvanlige og et pusterum, hvor man kan gå på kompromis med sine normale vaner. Mange synes derfor, at det er mere okay at spise kalorieholdig mad, drikke alkohol fra morgenstunden og se tre film i streg – ”bare fordi de kan”.

Dem, der rejser sammen, vil bruge tiden på at spise sammen, og mange vil også se den samme film for at dele oplevelsen.

Følelsen af vitalitet – ønsket om at opleve noget nyt – viser sig under adskillige situationer på rejsen. Det vil måske være i form af planlagte aktiviteter, eller at man er mere åben for at smage på anderledes mad.

Rejseselskab: Flere danskere holder børnefri ferier

Men følelsen af vitalitet viser sig også i spændingen, der ligger i turen ud til lufthavnen, hvor mange oplever at føle sig som barn igen – og forældre, der rejser med børn, er som regel lige så spændte og opstemte som børnene selv.

For de, der rejser meget, vil en lille ting som nye film eller muligheder i in-flight systemet være nok til at give dem gåsehud.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip