Flypersonale: Vi kan bedre kæmpe mod Ryanair i Kastrup

Skrevet af admin

29/01/2015

Mest læste i dag

Der er bedre muligheder for at kæmpe mod Ryanair i Københavns Lufthavn, fordi det irske flyselskab her ikke har så stor betydning for lufthavnen, som tilfældet er i Billund.

Sådan lyder det fra Flyvebranchens Personale Union (FPU), der har varslet konflikt med det irske lavprisselskab i København, der fra marts begynder at flyve fra Kastrup.

PFU lykkedes ikke med at tegne overenskomst med Ryanair, da flyselskabet i 2012 fik en fast base i Billund Lufthavn, men nu er der en tro på, at det kan lade sig gøre i Københavns Lufthavn.

- Det handler blandt andet om, at Billund er en mindre lufthavn, og man er mere sensitiv over for tab af arbejdspladser i en lille lufthavn, end man er i en stor lufthavn som Københavns. Ryanair fylder mere i Billund, siger Thilde Waast, formand for FPU.

- Vi fik en afvisning i Billund, og nu prøver vi igen. Dengang havde man ikke styrken til at starte en konflikt, siger hun.

PFU kommer ikke til at stå alene. LO bekræfter over for Ritzau, at de øvrige LO-forbund er klar til at varsle sympatikonflikt, hvis ikke Ryanair vil forhandle.

Det kan blandt andet betyde, at Ryanair ikke vil kunne få benzin eller bagage på flyene i Københavns Lufthavn.

En anden central forskel fra Billund og Københavns Lufthavn er ifølge Ritzaus oplysninger, at LO-forbundene er bedre organiseret i København, end tilfældet er i Billund.

Selvom Ryanair indtil nu har afvist at tegne overenskomst for sine ansatte nogen som helst steder i Europa, mener FPU alligevel, at det kan lade sig gøre i København.

- Den danske arbejdsmarkedsmodel er anderledes end i mange andre europæiske lande, og derudover har vi en anden holdning til, hvad vi vil acceptere på det danske arbejdsmarked, siger Thilde Waast.

- Og vi får jo ikke nogen overenskomst ved ikke at prøve, siger hun.

Ryanair har i mandags over for FPU afvist at indgå i dialog om en overenskomst.

/ritzau/