Flyproducent lover Danmark fly til tiden og til prisen

Skrevet af admin

09/06/2016

Dagens topnyheder

Et flertal i Folketinget har torsdag indgået en aftale om indkøb af 27 kampfly. De sidste seks kan dog aflyses, hvis leveringen af flyene løber over tiden eller over budgettet.

Det forbehold er dog unødvendigt, mener Jack Crisler, der er vicepræsident for F-35 Business Development and Strategy Integration hos Lockheed Martin.

- Hvis man ser på projektets (F-35-flyene, red.) produktion, er det et modent projekt. I år vil vi levere fly nummer 200. De er blevet leveret til tiden og til prisen, siger han.

- Den amerikanske regering producerer hvert år en rapport, der løbende vurderer de kommende omkostninger af projektet. Vi har slået deres vurdering hvert år. Så jeg er meget sikker på, at vi vil levere præcis det, den danske regering bestiller, til tiden.

Flyene skal leveres til Danmark drypvis, så de første fire fly overdrages til det danske flyvevåben i 2021.

F-35-kampflyet er på nuværende tidspunkt stadig i en udviklings- og designfase. Men de danske piloter kommer ikke til at bruge tid på at optimere flyet, mener Jack Crisler. Ifølge ham får Danmark kun kampklare fly.

- Projektet er skemasat til at færdiggøre fasen med systemdesign og udvikling ved udgangen af 2017. Det vil have to års fuld kampdygtighed, før de danske piloter starter med at træne i flyet. Så flyet er helt klar før den første levering til Danmark, siger han.

Ifølge Jack Crisler vil danske virksomheder, der kan bidrage til udvikling eller vedligeholdelse af flyet, få glæde af aftalen de næste fire årtier.

- Ud over købet vil vi fortsætte med at arbejde med den danske industri om udviklingen og vedligeholdelsen af F35-projektet. De estimerede fordele for dansk industri vil vare årtier ud i fremtiden.

Købet af F-35-kampflyene blev torsdag besluttet af et flertal bestående af Venstre-regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Radikale.

/ritzau/