Flyselskab: Snowden er på vej mod Cuba

Rygterne svirrer om den sigtede amerikanske whistleblower Edward Snowden, som i øjeblikket sidder på et fly fra Hongkong til Moskva. Meldingerne lyder, at han formentlig er på vej mod Cuba - og derefter Venezuela.

Kilder hos det russiske flyselskab Aeroflot siger ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass, at der findes billetter til Cuba i amerikanerens navn.

- En passager med det navn ankommer til Moskva fra Hongkong i dag med fly nummer SU213, og i morgen, den 24. juni, flyver han til Havana med fly nummer SU150.

- Samme dag flyver han videre fra Havana til Caracas med et lokalt fly, siger kilden til nyhedsbureauet.

Den spionagesigtede amerikaner, som er eftersøgt af de amerikanske myndigheder, flyver med Aeroflot, som klokken 10.55 lokal tid lettede fra Hongkong med kurs mod Moskvas internationale lufthavn Shermetyevo.

En talsmand for den russiske præsident Vladimir Putin siger, at præsidenten ikke kender noget til Snowdens rejseplaner eller opholdssteder.

De første meldinger om Snowdens afrejse fra Hongkong lød, at han muligvis skulle flyve videre fra Moskva til Island, hvor han tidligere har givet udtryk for, at han ville søge asyl.

Ecuador, som har tilbudt Wikileaks-stifter Julian Assange, asyl, blev også nævnt som en mulig destination. Assange har i det seneste år opholdt sig på Ecuadors ambassade i London.

Den 30-årige tidligere efterretningsmand Edward Snowden står til retsforfølgelse i USA, efter at han den seneste måned har stået bag afsløringen af et omfattende overvågningsprogram Prism hos efterretningstjenesten National Security Agency (NSA).

Efterretningstjenesten overvåger ifølge Snowden systematisk tjenester og sociale netsteder på internettet i stor stil. Det gælder e-mail, chatfora, Facebook, Google og meget mere.

Senest har Edward Snowden fortalt, hvordan tjenesten har hacket sig til at overvåge mobil- og internet i Kina.

Edward Snowden blev sigtet for spionage natten til lørdag dansk tid.

I anklageskriftet står blandt andet, at Snowden har stjålet fra regeringen, talt om national sikkerhed uden tilladelse, og at han har lækket hemmelige oplysninger.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters siger officielle kinesiske kilder, at Snowden forlod Hongkong "lovligt og frivilligt".

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip