Flysite: Ryanair mister næppe 400.000 passagerer

Det bliver næppe 400.000 passagerer, som Ryanair kommer til at miste til næste år som følge af selskabets bebudede lukning af basen i Billund Lufthavn. Det mener Andreas Krog, redaktør af internetsitet Check-in, der skriver om flybranchen.

Ifølge Ryanair vil en lukning reducere antallet af passagerer fra omkring 700.000 til cirka 300.000.

- De 300.000 er worst case scenario for 2016. Hvor slemt det bliver, kommer helt an på, hvor mange sommerruter, de kommer til at åbne til næste år. Det er ikke afgjort endnu. Og det ved de heller ikke selv, siger Andreas Krog til Ritzau

- Jeg tror realistisk set, at passagertallet havner på mellem 400.000 og 500.000 i 2016, siger han.

Ifølge Andreas Krog søger ruteselskaberne hvert halve år om start- og landingstilladelser - såkaldte "slot pairs" - hos Nordic Airport Coordinators, der fordeler destinationerne.

Først når tilladelserne er givet, kan selskaberne melde ruterne ud.

Andreas Krog mener, at udmeldingen fra Ryanair lige så meget skal ses som et pres over for fagbevægelsen i de seneste pressede døgn.

- Med den udmelding siger de: "Prøv at se her. Konsekvenserne bliver så store". Og så er det klart, at man gør, hvad man kan, for at gøre det så slemt som muligt.

Han understreger, at Ryanair omvendt godt kan ende med et passagertal på 300.000.

- Det ville fordre, at de kun holder fast i London Stanstead-ruten og ikke åbner mange nye ruter til næste år.

Direktør i Billund Lufthavn, Niels Zacho Jørgensen, kalder Ryanairs bebudede passagerprognose for "lige pessimistiske nok".

Han tror dog ikke, at selskabet med vilje overdriver tallene.

Han vil efter sommeren kontakte andre lavprisselskaber om muligheden for, at de kan tage over efter det hul, som Ryanair efterlader sig.

- Det er klart, at vi sidder ikke bare og venter. Og hvis der er nogen, der ringer, så tager vi også telefonen.

Norwegian har allerede antydet, at selskabet kunne være interesseret.

/ritzau/

Dagens Gossip