Flytning af statsansatte kan tømme millionpulje

Skrevet af admin

22/01/2016

Mest læste i dag

189.200 kroner. Så meget kan regeringen ende med at hoste op med i flyttegodtgørelse til en enkelt medarbejder, der må sælge sin ejerbolig og tage familien fra hovedstadsområdet til en anden del af Danmark som i led i udflytningen af statsjob.

Det viser et notat fra Erhvervs- og Vækstministeriet, som Ingeniørforeningen har fået fat i.

Notat kommer, før finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fredag er i samråd om netop udflytningen af statslige arbejdspladser.

Regeringen har afsat 400 millioner kroner til flytteprojektet, der omfatter 3900 statslige arbejdspladser. Det betyder, at flytter 2114 familier, er puljen opbrugt. Puljen skal også dække udgifter til bygninger, inventar og it.

Enlige i lejeboliger skal have en langt lavere ydelse på 48.600, men Thomas Damkjær Petersen, der er formand for IDA Offentlig i Ingeniørforeningen, tror ikke, at regnestykket kommer til at gå op.

- Tager man et gennemsnit af de forskellige udgifter til flyttegodtgørelser, løber det op i 450 millioner kroner, siger Thomas Damkjær Petersen.

- Det giver allerede et underskud, og puljen skal jo også dække arbejdspladsens udgifter til nye bygninger, inventar og it-udstyr, så det efterlader en del spørgsmål.

Fredag eftermiddag er Venstres finansminister, Claus Hjort Frederiksen, kaldt i samråd, hvor han skal redegøre for, om økonomien i udflytningsplanerne hænger sammen.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har tidligere over for Ritzau understreget, at de 400 millioner er det beløb, regeringen har afsat for 2016, og det er ikke et endeligt estimat over de samlede omkostninger.

- Vi er stadig meget tidligt i udflytningsprocessen, og jeg må advare kraftigt imod at drage forhastede konklusioner om de endelige udgifter til udflytningen på baggrund af foreløbige tal og regneeksempler, skriver Troels Lund Poulsen i en kommentar til Ritzau.

Hos Socialdemokraterne støtter man ideen om selve udflytningen, men mørklægning af økonomien i projektet bekymrer partiets velfærdsordfører, Magnus Heunicke.

- De nye oplysninger om økonomien giver grund til stærk bekymring, om regeringen overhovedet har styr på processen. Det er tydeligt, at de prøver at holde udgifterne hemmelige.

- Læg nu økonomien frem. Ministerierne har lavet udregningerne. Lad os nu se dem, så vi kan få en politisk diskussion om, hvordan vi løser det. Vi vil gerne være med til at løse det, siger Heunicke.

Arbejdspladserne skal fordeles på 38 byer i 25 kommuner. Udflytningen rulles gradvist ud fra februar frem til andet halvår af 2017.

Flere styrelser vurderer, at det vil være umuligt at holde det faglige niveau, og at meget få medarbejdere vil flytte med til provinsen.

Finansministeriet har vurderet, at engangsudgifterne i forbindelse med udflytningen af de 3900 statslige arbejdspladser i alt løber op i knap en milliard kroner fra 2015 til 2021, skriver Politiken.

/ritzau/