FN: 289 civile afghanere blev dræbt i Kunduz

Mindst 289 civile afghanere blev dræbt og 559 civile blev såret, da Taliban i efteråret angreb provinshovedstaden Kunduz i det nordlige Afghanistan, siger FN i en ny rapport.

Blandt de i alt 848 civile, der blev dræbt eller såret, er 42 mennesker, som mistede livet som følge af USA’s angreb på Læger uden Grænsers hospital i Kunduz. Ved angrebet på hospitalet den 3. oktober blev over 30 såret. Luftangrebet var en tragisk misforståelse, som primært skyldtes menneskelige fejl.

FN siger, at antallet af sårede og dræbte i Kunduz formentligt er endnu højere end 289, da der endnu er mange oplysninger, som ikke er indsamlet, på grund af sikkerhedssituationen.

FN-rapporten giver et detaljeret og dystert billede af forholdene for Kunduz' indbyggere under de to uger med kampe i september.

Omkring 150.000 mennesker var fortsat i byen, som blev centrum for de hårdeste kampe i et byområde siden den amerikanskledede indsats mod den ekstremistiske Talibanbevægelse blev indledt i 2001.

Omkring 13.000 familier flygtede fra deres hjem, da Taliban rykkede ind i området.

FN-rapporten siger, at de fleste af de civile blev dræbt eller såret af håndskydevåben eller sprængstoffer under kampe i beboelsesområder.

- I de fleste af disse tilfælde er det ikke muligt at fastslå, i hvilket omfang de civile blev dræbt eller såret af den ene eller den anden part, siger FN-missionen UNAMA, som har udarbejdet rapporten.

Taliban skabte ifølge FN "en stemning af frygt" omkring sig ved systematisk at jagte kvinder, der havde kæmpet for basale rettigheder og flere kvinderettigheder.

- I dette kaos blev der begået tilfældige drab og andre former for vold mod civile, hedder det.

FN-rapporten siger dog, at der ikke er fundet beviser for meget omfattende og systematisk vold mod kvinder og piger begået af de yderliggående islamiser, som afviser, at de med vilje begår overgreb mod kvinder.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip