FN advarer mod unødig overvågning i spionagesag

»Snowdens sag har vist, at det er nødvendigt at beskytte personer, der videregiver oplysninger om forhold, der har betydning for menneskerettigheder, så vel som vigtigheden af at sikre, at retten til privatlivets fred respekteres,« lyder det ifølge nyhedsbureauet Reuters i en udtalelse fra kommissæren.

»De nationale retssystemer skal sikre, at der er tilstrækkelige muligheder for at individer, der afslører krænkelser af menneskerettighederne, kan udtrykke deres bekymring uden frygt for repressalier,« tilføjede hun.

I sin første officielle kommentar i sagen opfordrede Navi Pillay desuden alle lande til at respektere retten til asyl, og hun støtter dermed indirekte op om Edward Snowdens forsøg på at forlade Sherementjevo-lufthavnen i Moskva, hvor han har opholdt sig i tre uger.

Navi Pillay sagde desuden, at unødig overvågning kan udgøre en krænkelse af menneskerettighederne:

»Mens bekymringer om national sikkerhed og kriminelle aktiviteter kan retfærdiggøre undtagelsesvis og snævert skræddersyet brug af overvågningsprogrammer, så kan overvågning uden passende foranstaltninger til beskyttelse af retten til privatliv have negativ indflydelse på menneskerettighederne og fundamentale frihedsrettigheder,« sagde Navi Pillay ifølge Reuters.

Edward Snowden oplyste tidligere fredag, at han vil søge midlertidigt asyl i Rusland. Den amerikanske regering har opfordret både Rusland og en række andre lande til hverken at give ham asyl eller lade ham rejse videre.

BNB

Dagens Gossip