FN advarer om risiko for folkemord i Centralafrika

Skrevet af admin

23/01/2014

Dagens topnyheder

Op til 6000 børn i Den Centralafrikanske Republik er blevet rekrutteret af væbnede grupper og tvunget til at begå grusomme handlinger i konflikten i landet.

Det siger FN-udsendinge, der også advarer om, at volden kan udvikle sig til folkemord.

- Børn er blevet manipuleret af begge sider af konflikten og af begge sider af det religiøse skel, siger FN's udsending for børn og væbnet konflikt, Leila Zerrougui, til FN's Sikkerhedsråd.

Mere end halvdelen af landets 4,6 millioner indbyggere har brug for hjælp, og næsten en million mennesker er flygtet fra deres hjem, efter at de primært muslimske Seleka-oprørere erobrede magten i et statskup, der i marts fjernede præsident Francois Bozize.

Kristne grupperinger kendt som "anti-balaka" - hvilket betyder anti-machete - kæmper mod Seleka, og FN estimerer, at gengældelsesvolden har kostet tusindvis af liv.

- Konfliktens indvirkning på børn har været dramatisk og med uforudsete niveauer af brutalitet, siger Leila Zerrougui.

- Børn er blevet direkte angrebet, lemlæstet, dræbt og halshugget, fortsætter hun.

FN's særlige rådgiver om forebyggelse af folkemord, Adama Dieng, siger til Sikkerhedsrådet, at han er chokeret over det dybtliggende had mellem kristne og muslimer.

- Hvis ikke volden bliver standset, er der risiko for folkemord, fastslår han.

Dieng og Zerrougui besøgte Den Centralafrikanske Republik i december sammen med en repræsentant for FN's udsending for seksuel vold i konflikter, Zainab Bangura.

Dieng siger, at indrapporteringer peger på, at anti-balaka-militsen er ved at blive mere organiseret og nu inkluderer tidligere soldater, der støttede den afsatte præsident.

- Disse tidligere soldater har angiveligt spillet en ledende rolle i at organisere angreb på muslimske civile, fortæller han.

FN's Sikkerhedsråd autoriserede i december en styrke bestående af franske og afrikanske soldater, der med militærmagt skal beskytte civile i den tidligere franske koloni, og det iværksatte samtidig en våbenembargo.

/ritzau/Reuters