FN-aftale om bistand hagles ned: Rige snyder fattige

Skrevet af admin

15/07/2015

Dagens topnyheder

De rige snyder de fattige for milliarder i skatteindtægter, og det kunne et FN-topmøde i Etiopien ikke ændre på trods en indtrængende appel fra en gruppe af verdens udviklingslande.

Deltagerne i topmødet har onsdag aften indgået en aftale om de kommende 15 års udviklingsbistand, og centralt står, at oprettelsen af et internationalt skattesystem ikke kommer med.

Det er ærgerligt, lyder meldingen fra Mellemfolkeligt Samvirke, MS, som følger mødet i Addis Abeba.

- Vi er dybt skuffede over, at de rige lande kun ønsker at åbne døren lidt på klem for en mere retfærdig og lige verden. De kunne have sparket døren ind ved at flytte sig på områder som for eksempel behovet for nye globale skatteregler.

- Hvis ikke flere af dem (pengene, red.) havner i udviklingslandenes statskasser, så når vi ikke at afskaffe sult og fattigdom i 2030, som FN's kommende verdensmål lægger op til, siger Kirsten Hjørnholm, som er politisk rådgiver i MS.

I en rapport fra juni anslår Den Internationale Valutafond, IMF, at udviklingslandene går glip af 213 milliarder dollar på grund af skattespekulation, hvor store virksomheder søger til skattely.

Dermed mister de fattige lande indtægter til at finansiere den bæredygtige udvikling, der beskrives i FN's verdensmål.

Også ulandsorganisationen Ibis mener, at FN-aftalen er skuffende.

- De rige lande har blokeret for udviklingslandenes krav om et inklusivt skatteforum. Det er skuffende og udtryk for en fortidig verdensorden, siger Ibis-rådgiver Morten Blomqvist.

Den norske udenrigsminister, Børge Brende, ser anderledes lyst på den aftale, der er indgået.

Han glæder sig over, at en større del af udviklingsbistanden skal gå til de fattigste lande.

Samtidig er det godt, mener Brende, at landene i højere grad skal tage ansvar for egne indtægter gennem skat.

Aftalen underskrives torsdag.

/ritzau/