FN anmoder Danmark om hjælp til kemiske våben i Syrien

FN har anmodet Danmark om at bidrage med søtransport og personbeskyttelse i forbindelse med bortskaffelsen af kemiske våben i Syrien, oplyser forsvarsminister Nicolai Wammen (S) efter et ekstraordinært møde fredag morgen i Udenrigspolitisk Nævn.

Og Danmark er parat til at efterkomme ønsket, oplyser han videre. Dog skal der først komme en officiel og mere specifik henvendelse efter et møde i FN-regi den 15. november.

- Danmark vil med dette bidrag støtte solidt op om destruktionen af kemiske våben i Syrien, siger Wammen.

FN skal over de kommende måneder flytte og destruere kemiske våben fra det urohærgede land.

Præsident Bashar al-Assads regime har indvilget i dette skridt, efter at USA har truet med militæraktioner som svar på et gasangreb 21. august i udkanten af Damaskus.

Den danske regering vil bidrage med et flådefartøj, som skal flytte de kemiske våben væk fra Syrien.

- Der er ikke overvejelser om, at Syriens kemiske våben skal destrueres i Danmark, slår udviklingsminister Christian Friis Bach (R) fast.

Danmark kommer ligeledes til at bidrage med et ukendt antal soldater, der skal levere personbeskyttelse af FN's kvindelige udsending til Syrien.

- Vi har ikke lagt os fast på det præcise antal, siger Nicolai Wammen om det antal livvagter, som skal ledsage FN's udsending.

- Det vil være et mindre antal soldater i forhold til personbeskyttelsesdelen. De vil være specialuddannede, siger forsvarsministeren.

- For det personbeskyttelseshold, der skal operere i Syrien, vil der være en risiko forbundet. Der er risiko forbundet ved at udøve personbeskyttelse. Det er specialuddannede soldater, siger han.

Syrien har gennem de seneste år været ramt af hårde kampe mellem oprørsstyrker, der ønsker præsident Bashar al-Assad afsat, og præsidentens militære styrker.

Mere end 100.000 er dræbt og flere millioner er blevet fordrevet i den to år lange konflikt.

/ritzau/

Dagens Gossip